Не искам да се намесвам в законодателния процес на българския парламент. Това заяви президентът Румен Радев по повод исканата среща с него от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

„Президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него. Ето например, рано тази сутрин наложих вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за Бюджет 2019 г.“, коментира Радев.

Държавният глава заяви, че на този етап не може да каже дали ще наложи вето и на промените в закона, свързани с тавана на застраховките, защото още не е дошъл в президентството.

Радев не коментира и предварителния доклад на Европейската комисия за страната ни с аргумента, че той също все още не е постъпвал на „Дондуков“ 2. „Като гражданин знам за нашата правосъдна система повече, отколкото един доклад от Брюксел“, смята държавният глава.

Във връзка с прокурорската проверка срещу новия конституционен съдия от квотата на президента Атанас Семов, Румен Радев коментира: „Не съм изненадан, че се правят опити да бъде съживена една отдавна приключила прокурорска проверка. Това ми дава основание да вярвам, че целта е политическа. Проверката е приключила 2016 г. Защо се възбужда няколко дни след като е обявена моята номинация?“.

На въпрос дали обмисля да наложи вето върху медийния закон, внесен от ДПС и придобил популярност като законът „Пеевски“, какъвто призив бе отправен от Асоциацията на европейските журналисти, Радев отговори кратко: „Без прозрачност и свобода на медиите, не може да имаме ефективна антикорупционна политика“.