Американски учени проведоха проучване и установиха, че лимоните могат да бъдат източник на инфекциозни заболявания.

Специалистите са провели проучването в ресторанти в Ню Йорк и са установили, че почти 70% от лимоните, които се използват за декориране на ястия или напитки, съдържат микроорганизми, които причиняват инфекциозни заболявания.

Оказва се, че микроорганизмите попадат върху парчетата лимон в кухнята, където са нарязани, за да украсяват ястия и напитки. Също така микробите попадат върху лимоните и при контакт с чашата, която те украсяват.

Освен това учените отбелязват, че лимоните са склонни да увреждат зъбния емайл и да причиняват обостряне на язви в устата, тъй като те съдържат много киселина.

Лимоните могат да предизвикат гадене, тъй като съдържат голямо количество витамин С и няколко чаши лимонов сок могат да причинят прекомерното му съдържание. В ресторантите често се сервират коктейли на основата на лимонов сок - лекарите препоръчват да бъдем внимателни с тях.

Витамин С стимулира абсорбирането на желязо, така че прекомерната консумация на тези цитрусови плодове може да доведе до превишени нива на желязо в кръвта, предава Инфокс.

Лимонов сок в прием с някои лекарства също трябва да се използва внимателно, тъй като може да повлияе на усвояването на лекарството.

Учените отбелязват, че дневната доза лимонов сок не трябва да надвишава 120 мл.