Кметът на Русе Пламен Стоилов е сред финалистите в авторитетния конкурс „Кмет на годината“ с 3 номинации като кмет на голяма община. Той ще се състезава в категориите „Кмет на годината“, „Иновации в образование“, като автоматично влиза и в надпреварата в категорията „Кмет на гражданите“, където участват и всички номинирани. 
За най-значимия приз „Кмет на годината“, който е за цялостна дейност във всички сфери на работа на ръководената от него местна администрация, Стоилов ще се бори с кметовете на Плевен и Видин. За престижната награда в категорията „Иновации в образование“ русенският кмет ще се конкурира отново с видинския градоначалник и с кмета на Бургас. Призът е за усилия за внедряване на иновации в образованието на децата. В „Кмет на гражданите“ отличието е за кмета, който с работата си е най-близо до гражданите с бързина на реакция на проблемите и решаването им. Кметовете на останалите общини в Русенска област също ще се състезават в тази категорията „Кмет на гражданите“, като кметове на малки общини. 
Конкурсът „Кмет на годината“ е инициатива, чрез която след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите кметове. Официалната церемония по обявяването и награждаването на победителите в конкурса за тази година ще се състои този четвъртък в НДК.