С поднасяне на венци пред паметника на патрона Ангел Кънчев и слово на ректора чл.-кор.проф.Христо Белоев започна вчера Денят на Русенския университет, в който той отбелязва своята 73-а годишнина. Сред гостите на тържествата бяха областният управител Галин Григоров, областният управител и кметът на Видин Албена Георгиева и Огнян Ценков, депутати, зам.-кметът на Русе Страхил Карапчански, които поздравиха преподавателите и студентите за празника. 
По традиция на празника на РУ в изложба бяха представени тазгодишни издания на преподаватели, докторанти и студенти - 172 монографии, студии, книги, учебници, дисертации, научни публикации и др. Най-добрите от тях получиха грамоти и парични награди. 
Началникът на Държавен архив-Русе Стефка Маринова връчи дарителски свидетелства на 9 преподаватели, предоставили своите лични фондове. Сред тях са четирима ректори на РУ: проф.Атанас Митков, проф.Митю Кънев и покойните професори Марко Тодоров и Борис Томов.
На тържествено събрание по-късно бяха връчени дипломите на защитилите научни степени „доктор“ /21 души/, „доктор на науките“ /1 човек/ и на новите 17 доценти и 4 професори. Мениджърът на Канев център Петя Ангелова получи плакет на РУ, а преподаватели, навършили 65 г. в последната година, получиха благодарствени грамоти.