30 години след протестите срещу кошмарните хлорни обгазявания от гюргевския химически завод „Верахим“ Русе отново се бори за правото да диша. „Спасете Русе“, „Чист въздух за децата на Русе“, „Докога ще ни тровите“ и още подобни послания отправи съботният протест за чиста околна среда в Русе. Той бе организиран в социалните мрежи и събра стотици хора. 
В предварително обявения автопоход до Дунав мост се включиха над 150 автомобила, а изпълнената с решимост процесия бе знак, че търпението на хората се е изчерпало. Всички настояват да вземат мерки срещу отровните миризми, които се усещат в града и увреждат здравето на децата им.
Шествието тръгна от паркинга до Паметника на Альоша и премина из целия град, за да стигне до кръговото на Дунав мост. Там автомобилите блокираха достъпа до и от граничния пункт за повече от 40 минути. Много от хората бяха с децата си и с маски с надписи „Спасете Русе“.
Недоволството се насочи и към завода на „Монтюпе“, смятан за основен замърсител на въздуха. Затова спонтанно хората решиха да отидат и да направят още един протест пред вратите на производствените халета. Посрещна ги задушливата миризма на бакелит.
По-късно във Фейсбук групата „Чист въздух за децата на Русе“ бе пуснат клип, в който на покрива се виждаха хора, а коментарът беше „Разтичаха се по покрива на завода, като хлебарки, да затварят капаците, които УЖ са винаги затворени! РИОСВ трябва да са или некомпетентни или корумпирани, за да продължава това безобразие. Това е престъпно поведение, за което трябва да се самосезира прокуратурата“.
Истината обаче е, че макар „Монтюпе“ да се превърна в синоним на екологична криза, но далеч не е единственият замърсител в града.
Финалът бе на площада пред общината, а участниците възнамеряват да продължат с нови протести, докато не се вземат адекватни мерки и обявиха, че ще продължат с нови акции, докато проблемът не се реши.