Най-сетне има развитие, макар и съвсем символично, по дългоочаквания ремонт на натоварения път Русе-Кубрат, който не е пипан повече от 30 години и е осеян с дупки с дълбочина по 20 и повече сантиметра. Съдбата на изровеното трасе тънеше в неизвестност до петък, когато от Пътната агенция пуснаха обществена поръчка за основен ремонт на 46 километра от второкласния път, който минава през Червена вода. Жителите на селото открай време са най-активни в искането за обновяването на шосето, което на места изглежда като бомбардирано. Къщите на хората са напукани, започна да се уврежда и 160-годишната църква.
Подобно е положението и около Тетово, където заради дълбоките дупки и множеството пропадания през април миналата година върху пътна табела се появи ироничен плакат „Добре дошли на Марс“.
Пътят между Русе и Кубрат попада в статистиката на отсечките в лошо състояние, с много пукнатини и 60% износена настилка. Отводняването на пътния участък също е в лошо състояние, а по големите съоръжения - надлези, водостоци и мостове, има редица повреди. 
В добрата новина за дългоочаквания ремонт на отсечката, чието преминаване е истински кошмар за шофьорите, обаче има една уловка. Оказва се, че към момента няма осигурени пари за изпълнението на дейностите по поръчката. Планирано е с проектите да се кандидатства за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“, при спестени пари по нея. Договорите между Пътната агенция и избраните фирми изпълнители ще бъдат подписани, но изпълнението им ще започне след осигурено финансиране, за което строителите ще бъдат уведомени писмено. Ако това не се случи в срок от три месеца от подписването на договора, той ще може да се прекрати. 
Обявената обществена поръчка е разделена на шест позиции, като ремонтът на отсечката от 46 км от второкласния път Русе-Кубрат е обособен в две различни позиции. Едната обхваща 21,5 км, които са изцяло в русенска обаст и започва в близост до кръстовището на пътя Русе-Варна, като за нея са предвидени близо 20 милиона. В другата позиция е включен ремонтът на 25 км от трасето и той обхваща областите Русе и Разград. За него са предвидени 20,4 милиона. 
От май миналата година Пътната агенция е готова с проекта за ремонт на пътя Русе-Кубрат, като миналата пролет инвестиционното предложение за трасето беше изпратено и до кметовете на населените места в Русенско, през които то минава - Русе, Червена вода, Ново село и Тетово. 
Ако бъдат осигурени средства за обновяването на пътя, срокът за изпълнението на строителните дейности ще е 10 месеца. Дали ще се стигне до този етап и кога предстои да видим. А фирмите, които искат да се захванат с евентуалното изпълнение на ремонта, могат да подават оферти до 20 декември.