В норвежкия град Берген се състоя престижният международен конкурс на производителите на сирене World Cheese Awards, на който бяха представени почти 3500 вида сирена от цял свят.

Голямата награда беше спечелена от местното норвежко сирене Фанауст, което се произвежда от фермата Устегорден край Берген. Второто място също беше за норвежко сирене – притежател на сребърния медал стана традиционното кафяво козе сирене Хелфейт.

В конкурса бяха представени 3472 вида сирена от 41 страни. Такива суперсили в производството на този продукт като Швейцария, Франция, Италия, Германия бяха представени от огромен брой разнообразни сирена. Но истинската изненада беше рекордният брой местни марки: честта на Норвегия беше защитена от 175 вида.

В журито участваха както експерти, така и обикновени почитатели на сиренето – блогъри, журналисти, музейни работници и др., които не са свързани директно с гастрономията. Журито включваше 50 норвежци и 180 съдии от 29 държави. Те оценяваха външния вид на сиренето, неговия цвят, консистенция и вкус.