Тази година помощ за пчеларите най-вероятно няма да има.

Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов в Търговище, алармира Николай Куменов, Председател на Федерация на българските пчелари. Въпреки внесените декларации от националните пчеларски организации за отпускане на единствената помощ de minimis и въпреки тежките метереологични условия през пролетта на 2018 г., както и отчетения с 60% по-нисък добив на мед, не са постъпили предложения от БАБХ. Министърът обаче е споменал, че е възможно през януари да бъдат изплатени около 1-2 млн. лв. по сметки на пчелари по искане на пчеларските организации. 

Пчеларите в България не получават директни субсидии, както останалите земеделски производители, макар и безспорно важната опрашителна дейност на пчелите, от която зависи 70% от хранителната продукция на планетата. Единствената помощ за бранша освен националната пчеларска програма е помоща de minimis. Пчеларите сме изправени пред невъзможноста за оцеляване на този именно важен поминък, обяснява Куменов.

Настояваме за директни субсидии, както всички останали земеделски производители. Ежегодно загиват хиляди пчелни семейства от нерегламентирано третиране на земеделските култури, твърди още той.