Първата световна война приключва в 11-я час , в 11-я ден на 11-я месец. Повторението на цифрите 1 и 11 е само един куриоз.

„Тази война не свършва на 11 ноември, тя продължва за цяла Европа, а донякъде и за целия свят, защото тази война не донася онзи справедлив мир”, казва за предаването „Тази неделя” bTV проф. Веселин Янчев.

Общо жертвите на двете воюващи коалициии са 31 милиона, от които 7.7 са цивилни. До началото на Втората световна война Първата световна е наричана Голямата война.

Без Първата война нямаше да го има болшевизма, фашизма,  националсоциализма, нямаше да я има тази феноменална криза на ценности, на представи, на демокрацията, посочва още професорът.

В България особено засегнаги са политическите и обществените процеси. С края на Първата световна война умират духът и надеждата за национално обединие и започва нихилизма.

За да се включат в голямата политика и да осъществят националните идеали, българските политици и дворецът, за първи път символично излизат от рамките на Балканите. На 29 септември 1918-та обаче са принудени да подпишат примирие и да признаят загубата от Антантата в Солун - един от най-емблематичните градове за полуострова.

„Не предвиждат мащабите на тази война и не предвиждат способностите и възможностите на всеки един от воюващите лагери. винаги до този момент проблемите  на България  са решавани в балкански контекст. Тук влизаме в една игра, която не е наша, а носим последиците наравно с големите играчи”, посочва проф. Веселин Янчев.  

Българските жертви в тази война са 88 хиляди. Битката при Вердюн, водена между френски и германски войски през 1916-та е най-дългата и най-смъртоносната. 300 000 са загиналите, а телата на 80 000 и до днес не са намерени и идентифицирани.

Преди 100 години Първата световна война приключва, но светът се променя. Четири империи се разпадат. Проспериращите Франция и Англия вече не са лидери на света, защото макар и победители, те са задлъжнели на Съединените Американски щати. Войната струва над 3.8 триолона долара. Във военно, икономическо и политическо отношение лидерът на света вече са САЩ.