Днес се навършват 29 години от падането на комунистическия режим и поставянето на началото на демократичните промени у нас. На 10 ноември 1989 година се провежда пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия, на който от поста генерален секретар е освободен Тодор Живков – човекът, управлявал еднолично страната в продължение на 33 години.

Ден преди това в Германия е съборена Берлинската стена – тоталитарния символ на разделението и Желязната завеса.

Тодор Живков не е освободен по негово собствено желание. Той е принуден да се оттегли от властта, като за основни организатори на промяната се смятат Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров и армията.

Пленумът на ЦК на БКП взема и още едно важно решение – да предложи на парламента да освободи Тодор Живков и като председател на Държавния съвет на България. Негов наследник и на двата поста е Петър Младенов.

Няколко дни по-късно – на 17 ноември, се премахват от Наказателния кодекс текстовете, които забраняват критиката към комунистическата партия, а на 15 януари 190 г. пада и член първи от тогавашната Конституция за ръководната роля на БКП, така комунистическата партия се отказва от еднопартийния модел на управление.

Тоталитарният режим у нас, а и изобщо в Източна Европа, рухва под натиска на Запада и Съединените щати след изтощителната икономически Студена война. Истина е и че България по това време е във фактически фалит.

През юни 1990-а пък в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години управление на репресивния комунистически апарат.