От години технологичната индустрия се стреми да създаде универсално устройство, което да може да се използва както в движение, така и като настолен компютър. Досега Samsung предлагаше такава възможност при най-скъпите си смартфони чрез технологията DeX, позволяваща свързване на монитор, мишка и клавиатура към телефона. Софтуерът, който се използваше досега обаче си оставаше Android – операционна система, разработена за мобилни устройства.

Сега обаче южнокорейският гигант прави стъпка напред в превръщането на смартфона в истински компютър – компанията представи технологията Linux on DeX, която на практика позволява стартиране на пълноценни Linux-базирани настолни операционни системи.

Така Samsung прави съвсем нова стъпка на фона на другите технологични компании, които досега или се опитваха да адаптират Android възможно най-добре за големи екрани, мишка и клавиатура, или залагаха на Chrome OS, която отскоро може да стартира и приложения за Android.

Linux on DeX се инсталира в смартфона като всяко останало приложение. Засега то работи на Samsung Galaxy Note 9 и на Samsung Tab S4. Програмата все още е в период на тестване и докато приключи този етап единствената официално поддържана Linux-дистрибуция ще бъде Ubuntu.

В момента тече регистрацията на желаещите да станат beta-тестери на Linux on DeX. Регистрацията ще е отворена до 14 декември, но самата програма за изпробване ще стартира по-рано – на 12 ноември.