Струва си човек да живее за тези мигове! Колкото и отличия да съм получавал досега за най-различни неща, свързани със спорта, такава награда не съм. Това е една голяма и много приятна изненада. Наградата ме разчувства изключително много и ми е най-скъпата! Това споделя с огромна радост и нескрито вълнение известният треньор по джудо и самбо и наставник на джудисти в Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ Владимир Великов, който стана един от петимата нови носители на титлата „Посланици на свободния дух в моето училище“. Седмица след пищната церемония в зала „Европа“ на Доходното здание на 1 ноември, на която кметът Пламен Стоилов му връчи наградата, еуфорията все още не е отминала. 
Конкурсът се обявява за поредна година от общинската фондация „Русе-град на свободния дух“ и определя наградените, които са номинирани единствено от свои ученици. Самият Влади обаче не е подозирал нищо за готвената от децата номинация и изненадата, поднесена по време на награждаването. 
До последно дори не знае какъв сюрприз го очаква
като в деня на церемонията измежду всички ангажименти и тренировки, по обед намира свободно време и решава да присъства на събитието. 
Беше изпратена една покана до Спортното училище, която ми направи впечатление, но тогава не обърнах такова внимание. Само ми казаха предния ден, че става въпрос за някакви награди. Отидох, но изобщо не бях подготвен. Дори бях с анцуг, но впоследствие си облякох дънки. Започнаха отзад напред и реших да изчакам до края на церемонията. Изведнъж пуснаха едно клипче, а като го видях, останах вцепенен. Изобщо не очаквах. Това беше едно много искрено видеоклипче на учениците, с които те ме номинират за любим преподавател. Положих доста усилия, за да остана видимо спокоен, спомня си с вълнение Влади. 
А когато кметът Стоилов му връчва статуетката, диша дълбоко, защото колкото и да е твърд, това е едно абсолютно признание, към което няма как да останеш равнодушен. 
Радвам се, че го получих. В нашето комерсиално ежедневие такова признание топли. Каквито купи, медали и отличия да съм получавал досега, в сравнение с тази награда, всички те бледнеят, категоричен е треньорът по джудо.
Отличието наистина е изключително ценно за Влади и затова той е поставил статуетката на видно място вкъщи, а не в залата. 
Във видеоклипчето 
децата изразяват своята любов и признателност за труда към своя треньор
който в Спортното училище кове истински спортисти. Те споделят, че Влади е скромен, че страни от медии - неща, за които той не си е давал сметка, че са така. 
Лятото отсъствах два дена и вероятно тогава всички трениращи деца - около 30-40, са се събрали в залата и са го заснели, защото всеки ден съм там и няма как да го направят без да видя. Организирали са го и родителите, и децата, казва Влади. 
След церемонията той 
строява джудистите в залата, за да им благодари, като им се поклонява първи, а лицата на децата направо засияват
и дори им става неудобно.
В подготовката на изненадата се включва и 25-годишният син на Влади - Валери Великов, който има редица европейски отличия както по джудо и самбо, така и по ММА. Наградата за Влади съвпада и с още един голям празник в семейството на спортиста, където бойните искуства вече са се превърнали в традиция. Тази година баща му Валентин Петров, известният извън пределите на нашия град емблематичен треньор по джудо, отбелязва 50-годишнина, откакто е въвел джудото като спорт в Русе. Той е един от първите, който го популяризира не само в Русе, но и в България и налага този спорт, като прави школа. Зад гърба си има много успехи и медали, а през неговата школа са минали много поколения и е изградил много добри спортисти. Влади е поел по стъпките на баща си, като е напълно отдаден на треньорската работа, а брат му Пламен Великов пък е един от най-добрите съдии по джудо. 
Валери също има голям талант както в спорта, така и в преподаването. Дъщерята на Влади 21-годишната Кристин, която учи във Варна, пък се увлича по волейбола. 
Интересно за Валери, който е шампион по джудо и самбо на България и е с европейско злато по ММА, е че първоначално той е бил състезател на дядо си, а след това го поема баща му Влади. 
Помага ми много, като големите ги оставям предимно на него, защото в момента 
той е състезател и може да им покаже последните писъци в джудото
обяснява Влади. Баща му Валентин също продължава да е в залата всеки ден и да дава напътствия, в които и син, и внук се вслушват.
Повечето от нещата ги знам от баща ми. Върху мен и върху другите мои приятели джудисти той ги прилага цял живот. По лагери съм тръгнал от 2-3 - годишен. Разбира се, повечето от нещата не ги помня, но от дете всяка една почивка беше лагер, разказва Влади. Дори сега, ако отиде някъде и не е на лагер, не пропуска да стане сутрин рано, за да си направи едно кросче. 
От баща си Валентин е научил да си поставя цел и да я гони, и захапе ли нещо, то да става. Това се опитва да предаде и на децата. От 2010 година Влади е наставник на джудистите в Спортното училище, където преподава на група с ученици от 5 до 12 клас. 49-годишният спортист е преподавател в Ученическа спортна школа, където тренира деца от 3 годинки до средношколци, като работи и със спортните клубове „Локомотив“ и „Спартак“. 
По отношение на личните си успехи, свързани със спорта, медалите и отличията, Влади е изключително скромен и веднага изтъква постиженията на децата, които тренира.
Купите, които децата сега вземат, ме радват изключително много. 
Това са моите успехи - постиженията на децата 
на състезания и турнири, защото трудът дава резултат, казва треньорът по джудо и самбо. А иначе всичко друго са минали, хубави моменти, за които като се съберат с приятели си спомнят. 
Спортът е в основата на всичко. Спортът дава много приятелства и много възможности. На спорта дължа всичко, където и да съм бил. Ясно е, че не всички ще станат световни шампиони, но спортът помага по един или по друг начин. Спортът учи да преодоляваме трудностите, да се изправяме и да се борим, гради невероятни качества и спортистите са с предимство навсякъде. А Спортното училище е едно чудесно място за създаване на спортисти и каляване на характери, категоричен е Влади. 
Тази философия може да ви подведе, че самият той е възпитаник на „Майор Атанас Узунов“, затова навярно ще се изненадате, че обичаният преподавател по джудо завършва средното си образование в Гимназията по зърнообработване, като преди това една година е учил в Музикалното училище. Но с усмивка споделя, че попада в тези училища погрешка.
Първото му висше образование е инженерно във военнотранспортното училище, тъй като по това време се състезава в столичния спортен клуб „Локомотив“ и оттам му го препоръчват, за да може да съчетава следването и спорта. След това влиза в НСА със специалност треньор по джудо, а преди няколко години завършва и Педагогика предимно заради малките деца, които тренира. 
Загрижен съм за децата. Знам по мое време как се тренираше, как всеки се грижеше за физическото развитие на обществото като цяло и какво гради спортът. 
Въобще не подценявам другите предмети, но във всяка една по-развита страна всеки държи на спорта и на физическото развитие
което вади здрави деца и здрава нация. Педагозите трябва да си помагат, а учителите, които се занимават с други предмети, да не подценяват спорта, категоричен е Влади. 
След НСА той не започва веднага да се занимава с треньорска дейност. Бил е управител на казина, магазини, работил е в „Еконт“, имал е частен бизнес, но успоредно с това винаги е помагал на баща си в провеждането на тренировки. От няколко години обаче изцяло е отдаден на преподавателската дейност и вече се чувства на мястото си, а чистите погледи на децата и работата с тях му доставят истинско удоволствие. Рядко му остава свободно време, но и за Влади всяка една тренировка всъщност е почивка. 
Децата са като кристалчета, на които се записва. Каквото запишеш, то остава за цял живот и голяма е отговорността на всеки, който се занимава с деца, защото той трябва да запише в тези кристалчета само светли и хубави неща. Децата трябва да се възпитават в стойностни неща, за да бъдат добри хора, споделя носителят на титлата „Посланик на свободния дух в моето училище“.
Влади обяснява, че джудото е труден спорт, който изисква голяма дисциплина. Самбото е малко по-отворен и освободен стил, като на 85% джудото и самбото са на една и съща основа и разликата е малка, а всички джудисти се пускат и на самбо. По време на тренировките всички са облечени с кимона, а това ги прави равни. 
На първо място джудото учи на ред и дисциплина. Прави психически устойчиви особено децата. Като свикнат от малки да тренират, тези качества се впиват дълбоко в тях и продължават да се прехвърлят в учение, после в следване, в работа - дали ще си правят свой бизнес проекти или ще работят някъде,
свикват да се борят и да си гонят целта
Оттук ги започвам - всеки трябва да си постави някаква цел специално в джудото. И те го правят, особено най-малките си поставят най-високи цели. Винаги ми казват, че искат да станат олимпийски шампиони, казва с усмивка известният треньор. 
Именно и най-малките деца са много важни за Влади, като целта му е те да заобичат спорта. 
Така трябва да се работи с тях, че да идват с желание в залата. Имам една максима - децата са деца, ако не успеем с някое дете, то в никакъв случай не е виновно. Щом е достатъчно здраво, вината е единствено и само на треньора. Ако всеки се води от тази максима, сигурен съм, че ще има успехи, казва Влади. А мечтата на треньора е от тези деца да излязат едни шампиони, да са стойностни хора и да вижда по телевизията как ги награждават. 
Към момента всички тренировки се провеждат в зала „Дунав“, но с приятели подготвят през декември откриването на нова модерна зала в квартал „Дружба“, която ще е с камери, а родителите ще могат да наблюдават децата си по време на тренировка.