Пожарът на сметището е безобразие. Не може през няколко години да имаш пожари на сметището. Обадил съм се на директора на РИОСВ и съм казал, че искам максимална глоба за оператора, която е до 20 000 лева. По нашия договор тя е 500 лева, но съм разпоредил на зам.-кмета Наталия Кръстева да види кой е изготвил този договор с такава санкция за това тежко нарушение, и този служител ще бъде наказан. В договора на следващия оператор тази санкция ще е по-висока. Това заяви кметът Пламен Стоилов във връзка с инцидента на регионалното депо от миналата събота.
Операторът, за който се иска максималната глоба, е фирма „Берус“, свързана с общинския съветник от Атака Мирослав Славчев. Причината за пожара, обгазявал града дни наред, е неспазена технология от страна на оператора, посочи кметът.
Получило се е оформяне на един изключително висок скат, където не може да се запръстява. В резултат от външна намеса, най-вероятно отпадъци от печки на твърдо горене, се пали в дълбочина. Образувало се е изтичане на метан, който тръгва по „джобовете“, и това е довело до горене на няколко места, обясни Стоилов. 
Той е разпоредил вътрешна проверка и на общинските служители, които са длъжни периодично да проверяват сметището.