Електронно съобщение с информация за декларирания пред Националната агенция за приходите (НАП) осигурителен доход, трудов договор и други данни от данъчно-осигурителното му досие да получава всеки новоназначен служител. Това е една от мерките, които приходната администрация планира да предприеме за намаляване на проявлението на риска от укриване на част от работните заплати, или т. нар. "заплата в плик", съобщиха от пресцентъра на агенцията.
Няма нищо лошо в това новоназначените да получават такава информация от НАП и идеята е похвална, но едва ли ще постигне поставена цел да намали дела на плащаните под масата пари. Постъпилите на работа в почти всички случаи са напълно наясно с тази практика и нямат нищо против нея, тъй като по този начин спестяват и част от своите осигуровки и разполагат с повече пари в момента. А ползите са някъде в далечното бъдеще, след 20-30 години и повече и са само предполагаеми, тъй като никой не може да гарантира на един 25-годишен младеж каква пенсия ще получи след 40 години. 
Ситуацията може да промени само ако се смени солидарният пенсионен модел с индивидуални пенсионни сметки. Тогава всеки ще осигурява сам себе си, така че да няма да смисъл и да краде от себе си. От такава реформа обаче всички партии и институции бягат като дявол от тамян. Защото тогава и хората ще станат по-независими от политиците, и множество държавни структури като НОИ и други ще станат напълно излишни.