Спирките със соларни панели и USB изход за зареждане на смартфони и таблети на русенската „Ас-Строй“ вече могат да се видят в четири български града, научи „Утро“. Първите десет бяха монтирани още миналата година в Ботевград, последваха го Силистра и Провадия. Тази седмица заработиха още в Шумен, като към тях ще бъде добавена още една. Автобусните спирки със зарядно за телефон и соларни панели са монтирани в района на „Арена Шумен“ и са част от договора за изграждане на кръговите кръстовища до залата. 
Соларните спирки са разработка на инженерите от „Ас-Строй“. Върху конструкциите са монтирани соларни панели, които трансформират слънчевата енергия в електрическа, която се съхранява в акумулатор за осветяване на околното пространство и рекламните панели в тъмните часове. Поставен е и USB изход за зареждане на смартфони и таблети, така че докато чака на спирката човек може да зареди и батерията на телефона си.
Автобусните спирки със соларни панели са само част от иновативните изделия в новата серия „Солар Сити“ на „Ас-Строй“. Сред тях са беседките с фотоволтаици, позволяващи едновременното зареждане на 6 устройства, първата пилотна бройка от които бе монтирана в двора на Русенски университет. Серията включва още пейки с фотоволтаици, мобилни стойки, които освен зареждане на мобилни устройства да осигуряват и безжичен интернет, вело паркинги с осветление от соларни панели и др.