Животът на царя на психотрилъра Алфред Хичкок е пълен с противоречия. 140-килограмовият режисьор винаги е страдал заради теглото си: "Аз съм изумително непривлекателен. По-лошото е, че винаги съм го съзнавал". В същото време хладилникът му винаги е пълен с бутове шунка, телешко месо, английски бекон, огромни количества риба. Хичкок се шегувал с игра на думи:" Аз не съм тежък на ядене, аз съм тежък и ям" и според очевидци типичният му обяд включвал пържено пиле, шунка с картофи, зеленчуци, хляб, салата, бутилки с вино, десерт и бренди, а за вечеря към това изобилие добавял и сладолед. Американският писател, продуцент, режисьор и актьор Мел Брукс разказва за един обяд с Хич, както наричат огромния англичанин в Холивуд, в ресторант "Chasens" в Бевърли Хилс: "Алфред си поръча огромна салата със скариди, стек с картофи, още една салата, голям сладолед и после повтори още веднъж всичко това". Сладоледът очевидно е сред любимите му лакомства и на път за Америка на борда на "Куин Мери" той изумява персонала и пасажерите в ресторанта на кораба, когато си поръчва три пържоли и... огромно количество сладолед.
Хичкок цял живот води битка с килограмите, която постоянно губи. В края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век той успява да отслабне до 86 кг и тогава дори дава съвет в моден журнал: "Калориите трябва да се харчат така, сякаш са джобни пари. Ако трябва да изгорите 100 калории, по-добре да ги похарчите за пиле, отколкото за сладолед". Само няколко години по-късно обаче той връща старото си тегло и дори в един момент кантарът му показва 150 кг. Хичкок отново минава на строга диета, което само по себе си е мъчение за него, но изглежда това не му стига и точно в този период той започва да колекционира менюта на скъпи ресторанти. Разбира се, че менютата побеждават диетата.
"Много рядко се поглеждам в огледалото, защото оттам ме гледа някакъв непознат, който въобще не изглежда така, както се чувствам... Казват, че във всеки пълен човек живее слаб, който отчаяно се опитва да се измъкне", казва с тъга режисьорът. Друг път се шегува пред журналисти: "Сега ви изглеждам дебел, но вие разбирате, че това е преди данъци". Хичкок обожава да се храни и признава пред "Herald Tribune", че това за него е по-скоро психически, отколкото физиологичен процес. "Аз очаквам добрата храна много повече, отколкото ваканциите или хубавото шоу". И докато дава това интервю през 1937 г. в знаменития нюйоркски ресторант "21 Club", той три пъти си поръчва пържола и към нея голяма порция сладолед.
Храната му доставя удоволствие, сравнимо само с удоволствието от ужаса на зрителите, които гледат "Психо" или "Птиците". Режисьорът пренася и във филмите си своята "престъпна страст" към храната - тема изследвана от професора по киноизкуство в Стокхолмския университет Ян Олсон, който през 2015 г издава книгата "Hitchcock a la Carte". Понякога участието на храната е иронично като в "Жертвен агнец" - епизод от сериала "Алфред Хичкок представя", когато героинята убива съпруга си със замразен овнешки бут и след това го изпича във фурната, за да не намери полицията оръдието на убийството. Друг път е за подсилване на напрежението - във "Въжето" героите обядват на масата, под която е скрит труп. В шедьовъра "Психо" секретарката Мериан (Джанет Ли) яде сандвич в обкръжението на мъртви птици, не след дълго тя самата е мъртва като тях. Или е елемент от красива картина като в романтичния трилър "Да хванеш крадец", когато на тераса с изглед към околностите на Ница Джон (Кари Грант) предлага на събеседника си парче киш с думите: "Опитай, готвачката Жермен прави най-добрия киш".
Това е своеобразен реверанс към любимата закуска на Хичкок - Киш Лорен, класическо френско ястие от Лотарингия. И тук отново откриваме едно от противоречията в живота на режисьора. Защото основната съставка на киша са яйцата, а Хичкок изпитва истински ужас от тях: "Страхувам се от яйцата... Даже е по-лошо от страх - те предизвикват у мен отвращение. Това бяло кръгло нещо, съвършено гладко, а когато го разбиеш, вътре това жълто кръгло нещо, съвършено гладко... Бррр! Някога виждали ли сте нещо по-отвратително от това, когато жълтъкът се пробива и жълтата течност изтича навън?". В същото време в реклама за филма му "Птиците" той надълго разказва за своята любов към птиците и как е проникнат от съчувствие към тях... докато разрязва пуйка. Според дъщеря му Патриция сред любимите му ястия е и пърженото пиле. Биографичният филм "Хичкок" от 2012 г., в който в ролята на големия англичанин е сър Антъни Хопкинс, пресъздава истинска сцена от живота на режисьора на психотрилъри: той си поръчва гъши дроб от парижкия ресторант "Максим" и когато му го доставят в Холивуд, го изяжда направо от кутията, в която е опакван деликатесът.
Но освен че обича да яде, Хичкок е и добър кулинар и това си занимание той споделя със съпругата си Алма Ревил. Запознават се по време на снимките на "Наемателят", където тя е помощник-режисьор. Този филм, който излиза на екран през януари 1927 г., прави обрат в неуспешната до този момен кариера на режисьора. В него той дебютира като статист, снима невиждани дотогава кадри, като за първи път използва стъклен под, за да покаже действие на горния етаж, печели одобрението на критиката и постига касов успех.
В кухнята Алма е по-добрият майстор от двамата и е логично да се допусне, че именно тя е приготвяла любимия на съпруга й Киш Лорен. В домашната кухня режисьорът отново изпреварва времето си. Двамата с Алма я преустройват, като я отварят към останалите помещения на етажа, правят и винен бар, на който гостите им могат да се наслаждават на превъзходни вина, докато ги наблюдават как свещенодействат около печката. През целия им 55-годишен съвместен живот Алма е до него и в кухнята, и на снимачната площадка, където обаче остава на заден план. Но Хичкок винаги е признавал приноса й за неговите филми и на церемонията по награждаването му за цялостно творчество от Американския филмов институт той произнася знаменита реч: "Моля да ми позволите да спомена по име само четири човека, които ми дадоха своята любов, признателност и поддръжка и постоянно ми сътрудничеха. Първият е редактор на филми, вторият - сценарист, третият - майка на моята дъщеря Пат, а четвъртият - прекрасен готвач, направил чудеса в домашната кухня. Всички те има едно име - Алма Ревил".

Киш Лорен а ла Хичкок

Необходими продукти:
за кората:
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. масло
1 жълтък
1 щипка сол
1/4 ч.ч.студена вода
за плънката:
2-3 парчета шунка
2 глави лук
4 яйца
щипка сол
щипка кайенски пипер
щипка индийско орехче
2 ч.ч.горещо мляко
Начин на приготвяне:
Брашното, маслото, жълтъкът и солта се смесват, налива се студената вода и се замесва тесто, което се слага за 1 час в хладилник. След това половината от тестото се разточва и с него се облицоват дъното и стените на подходяща тава. Останалата половина се прибира и може да се използва за друга рецепта.
Лукът се задушава в масло, докато омекне. нарязаната на кубчета шунка се разпределя върху тестото, а върху нея се слага лукът. В тенджера се разбиват 4-те яйца със сол, кайенски пипер и индийско орехче. Постепенно се добавя горещото мляко и разбиването продължава на ниска температура, докато сместа започне да се сгъстява. Излива се върху шунката и лука и кишът се пече на 180 градуса около 30 мин или докато стане златист.