След 20 години на сцената, над 16 милиона продажби по света и налагане като един от еталоните с своя клас, "Форд" пак го направи - излезе от утъпканата пътека, за да предложи модел на бъдещето, разработен в тясно сътрудничество с клиентите, за който с основание твърди, че е най-завършеният и технически усъвършенстван досега.
Става дума за "Фокус". Или пък не? Все пак за "Фокус", макар че приемствеността между старата и новата генерация се изразява главно в името. Защото, вземайки всичко добре от наследството си, този модел е разработван съвсем от начало. От нулата.
Какъв е резултатът всеки може да види и да усети сам в представителството на "Мото-Пфое" на бул."Липник" 77 в Русе, където автомобилът пристигна преди три дни.
Да започнем от външния вид
Изцяло новият "Форд Фокус" бележи еволюция в дизайна на марката. Създадена да осигурява преживяване за потребителя при всяко взаимодействие, философията на дизайна с фокус върху човека обединява експресивни форми с функционални характеристики, ориентирани към клиента. 
"Фокус" е съзрял пропорционално, с по-изискан и спортен силует и същевременно предлагащ повече комфорт и простор.
Увеличаването на междуосието с 53 милиметра прави възможно използването на по-големи гуми, позволявайки на колелата да бъдат разположени по-високо в страничния профил и намалява усещането за дължина и визуална маса. По-издължените калници и разположението на купето по-назад придават силна, динамична стойка, създаваща впечатление за компактност.
Предницата е опростена и хармонична, излъчвайки ясно и самоуверено присъствие. Видимо по-голяма, но все пак лесно разпознаваемата предна решетка на Форд стои уверено между хоризонтално разположените предни фарове, които подобно на задните светлини са позиционирани максимално встрани за подсилване на широчината и стойката. 
Задните светлини вече се състоят от две части, което позволява по-функционално отваряне на капака на багажника, а LED технологии осигуряват отличителен светлинен подпис денем и нощем. Надписът Фокус е изписан гордо с отделни букви със сатенирано покритие между задните светлини, подчертавайки първокласната изработка на задната част на автомобила.
Опростеният, непретрупан дизайн осигурява по-успокояваща атмосфера. Предните врати вече преминават плавно зад инструменталния панел за визуално просторен, обгръщащ ефект и усещане за лукс. Горната част на инструменталния панел и вътрешната част на вратите са изработени от меки на допир материали за по-висококачествено усещане. Изискани ювелирни елементи отразяват съвременния дизайн на продукт от по-висок клас с полирано стъкло и покрития сред предлаганите декорации за инструменталния панел от страната на пътника отпред, облицовки на вратите и ребрата на въздуховодите.
Както при екстериора, интериорът включва уникални елементи на дизайна и материали за отличителен характер, включително наподобяваща дърво облицовка и премиум кожа за Vignale, спортни покрития с карбонов ефект и червени шевове за ST-Line и по-грапави, текстурирани материали и повърхности за Active.
Технологии, вдъхващи увереност 
Новият "Фокус" въвежда по-широка гама усъвършенствани функции от всеки друг автомобил Форд досега, като внася в семейния автомобил технологии, еквивалентни на автономност Ниво 2. 
Усъвършенстваните технологии Ford Co-Pilot360 подобряват защитата, управлението и паркирането и са проектирани да направят шофирането по-комфортно, по-лесно и по-безопасно.
Функциите Адаптивен круиз контрол със система Stop & Go, Разпознаване на пътните знаци за скорост и Придържане в средата на лентата помагат на автомобила да поддържа комфортна дистанция до превозните средства отпред, спомагат за намаляване на стреса по време на дълги пътувания, като поддържат автомобила в средата на лентата и могат да регулират скоростта на автомобила в рамките на законовото ограничение, като следят за знаци за ограничение на скоростта и използват също навигационната система на автомобила. Адаптивният круиз контрол работи при скорост до 200 км/ч.
Новата функция Stop & Go позволява на адаптивния круиз контрол да спре автомобила напълно в натоварен трафик, като използва до 50% от цялата спирачна сила и автоматично да потегли, ако продължителността на спирането е по-малка от 3 секунди. При спиране за повече от 3 секунди, водачът може да натисне бутон на волана или леко да натисне педала на газта, за да потегли.
Адаптивните фарове с Прогнозно завиване на светлините и Отчитане на пътните знаци за пръв път регулира лъча на фаровете за максимална видимост преди достигане на завой, обикновено или кръгово кръстовище.
Системата използва предната камера, за да следи маркировката на пътя до 65 метра напред, позволявайки на светлината от фаровете да бъде насочена към завоя предварително за по-добра видимост при приближаване, вместо да разчита изцяло на командите на волана. 
"Фокус" е първият автомобил на "Форд" в Европа, предлагащ хедъп дисплей, който помага на водачите да следят пътя, като проектира полезна информация в тяхното полезрение. Системата увеличава максимално ефективността с едно от най-големите полезрения на който и да е хедъп дисплей, достъпен в Европа, с обзор от 6 градуса на 2,5 градуса. Освен това системата е сред най-ярките налични, като може да се настрои на 16 степени, достигащи до 10 000 кандела на кв. метър.
Активният паркинг асистент 2 улеснява още повече паркирането, предоставяйки напълно автоматизирани маневри за успоредно или перпендикулярно паркиране само с едно натискане на бутон.
Усъвършенстваният Асистент за предотвратяване на сблъсъци със засичане на пешеходци и велосипедисти на Ford може да засича хора на или близо до пътя или които може да пресекат траекторията на автомобила. Системата автоматично прилага спирачките, ако засече потенциален сблъсък и водачът не реагира на предупрежденията; вече може да засича и велосипедисти и функционира в тъмното, като използва светлината от фаровете.
И описаното до тук е само част от електрониката на борда. Но ако стигнем до края, няма да остане място за нищо друго. Ще допълним само, че "Фокус" постигна 5-звезден рейтинг за безопасност благодарение на 40% увеличение на издръжливостта на челен сблъсък на изцяло новата платформа C2.
Енергичен и отзивчив на пътя
Изцяло новият "Фокус" усъвършенства наследството от революционното първо поколение на модела, с нова изолирана подрама за конфигурацията на задното окачване с късо/дълго рамо (SLA), която оптимизира както комфорта, така и реакциите на автомобила към командите на водача.
Системата SLA предоставя желания баланс на плавно преодоляване на големи неравности между предницата и задницата за по-комфортно пътуване. Втулките от смесени материали имат различна твърдост, когато са натоварени в различни посоки – отделяйки подрамата от конструкцията на каросерията за по-добра изолация при малки неравности и подобрени нива на шум, вибрации и твърдост. Уникална геометрия на SLA за комби модификациите на Focus репозиционира амортисьорите, помагайки на автомобила да остане пъргав и отзивчив, дори с пълен багажник, и помага за максимално увеличаване на багажното пространство с по-широк под на багажника.
Предлага се и олекотена конфигурация на задното окачване с торсионна греда, усъвършенствана да осигурява отличителния характер и динамика на пътя, които клиентите очакват от "Фокус".
Усъвършенстването на хечбека, оборудван с окачване SLA, стига още по-далеч с първото въвеждане при Фокус на технологията CCD на "Форд", която на всеки 2 милисекунди следи окачването, каросерията, кормилното управление и спирачките и регулира реакцията на амортисьорите за изключително качество на возията. 
Технологията помага също за намаляване на ефекта при шофиране през дупки, като засича ръба на дупката и настройва амортисьора, така че колелото да не пропада прекалено ниско в нея. Понеже колелото и гумата не пропадат толкова ниско, те не удрят отсрещната страна на дупката толкова силно. Задното окачване може да реагира още по-бързо със сигнал от предното колело, който предупреждава предварително задното колело, преди да е достигнало дупката.
Системата CCD поддържа и различни режими на шофиране. За пръв път при "Фокус" се предлагат Normal, Sport и Eco, позволявайки на водачите да регулират реакциите на педала на газта, 8-степенната автоматична скоростна кутия, електронното сервоусилване на волана и адаптивния круиз контрол спрямо ситуацията. Когато е оборудван с CCD, автомобилът предлага и режими на шофиране Comfort и Eco-Comfort и регулира окачването спрямо тях.
Новата система EPAS за сервоусилване е монтирана на кормилната колона, а нов софтуер осигурява още по-отзивчиво, интуитивно и завладяващо управление, допълвано от функции за по-голям комфорт като Компенсиране на "тегленето" на волана от въртящия момент. Тук дебютира също уникална Система за контрол на стабилността, собствена разработка на марката, настроена да подпомага динамиката на "Форд" и включваща Векторен контрол на въртящия момент.
Спирачният път при скорост от 100 км/ч е намален с до 1 метър, което е подпомогнато от нов електрически усилвател на спирачната система за някои модели, който акумулира налягане по-бързо и осигурява по-уверено и последователно усещане на педала при по-широк набор от условия на работа.
"Фокус" е първият автомобил, произведен на изцяло новата платформа C2, която в съчетание с изцяло новата конструкция на каросерията позволява на инженерите да увеличат якостта за по-голяма отзивчивост. Торсионната здравина е подобрена с 20% спрямо предното поколение на Фокус, а твърдостта на отделните точки на свързване на окачването е увеличена с до 50%, намалявайки огъването за по-добър контрол на каросерията.
Мощност по избор
Двигателите на модела може да изглеждат познати, но крият доста технически новъведения, позволяващи икономия на гориво и покриване на екостандарта Евро 6. Всички са оборудвани със Старт-Стоп система и 6-степенна механична скоростна кутия с бърза и плавна смяна на предавките. Възможно е да се избере и новата 8-степенна автоматична трансмисия. Под капака на новия "Фокус" се монтират по избор на клиентите спечелилият множество награди 1,0-литров EcoBoost двигател с мощност 85 к.с., 100 к.с. или 125 к.с., а новият 1,5-литров EcoBoost се предлага с мощност от 150 к.с. и 182 к.с. Характерно за малките мотори е, че вече могат да деактивират един от трите си цилиндъра, когато не е необходима пълна мощност, например при шофиране по инерция или при движение с постоянна скорост. Технологията може да изключи или включи един цилиндър за 14 милисекунди - 20 пъти по-бързо от примигването на окото. Така шофьорът не усеща промяна в поведението на колата, но се пести гориво и се отделя по-малко въглероден двуокис.
Новите усъвършенствани дизелови EcoBlue двигатели на Форд с турбокомпресори са проектирани да предоставят по-висока мощност, по-голям въртящ момент при ниски обороти в минута и подобрена икономия на гориво и рафинираност за водачи, които шофират на по-дълги разстояния. Новият 1,5-литров EcoBlue се предлага с мощност от 95 к.с. и 120 к.с., като и в двата варианта въртящият момент е 300 Нм. Очакваните CO2 емисии са 91 г/км за версията с 5 врати. 2,0-литровият EcoBlue предлага мощност от 150 к.с., 370 Нм въртящ момент и очаквани CO2 емисии от 112 г/км за версията с 5 врати.