Д-р Николай Шарков е председател на Българския зъболекарски съюз. Неотдавна той беше в Русе, за да направи презентация, посветена на една от важните програми, благодарение на която детските зъби дълго време остават по-здрави и на практика недосегаеми за кариеси. С д-р Шарков разговаряхме за силанизирането.

- Д-р Шарков, разкажете малко повече за програмата за поставянето на силантите. Тя макар че от доста време вече е известна в България, все още не се радва на популярността, която на вас и на вашите колеги ви се иска да има. 
- Да, така е. Вярно е, че голяма част от родителите на децата в България все още не са запознати с тази програма. Истината е, че над 55 на сто от родителите - говоря за интелигентните родители, които водят децата си в стоматологичните кабинети - тепърва научават за силанизирането на зъбите и за всички методи и средства, с които могат да се опазват здрави зъбите на децата им. 
А силанти се поставят масово на детските зъби от 1975 година. Да припомням ли, че понятията силанти и силанизиране идват от английското seel - което означава печат, запечатвам. 
- Как стоят нещата в България? 
- Кампанията за запечатване на ямките и фисурите на първите постоянни моларни /дъвкателни/ зъби на децата на възраст 6-8 години започна през 2011 година. Тогава в тази кампания участваха 400 лекари по дентална медицина. Запечатването става чрез покриване на дълбоките падини и ямки в пробилите първи постоянни моларни зъби на детето със специални гласйономерни цименти, които предпазват зъба от образуването на зъбната плака, което е нормално, но е с патогенен потенциал. А както е известно, микроорганизмите много обичат въглехидрати - те ги разграждат до киселини, а именно киселините пък атакуват зъбния емайл. 
- И се получава...
- И се получава кариесът - това е механизмът за неговото образуване. Но не е само това - киселините акатуват също и венците, а това води до гингивит и пародонтити. С други думи, въпросната плака създава твърде много проблеми. 
- Силанизирането на детските зъби вече е елемент от националната програма на Министерството на здравеопазването.
- Да, то е част от националната програма, като партньори на МЗ са Българският зъболекарски съюз и Министерството на образованието и науката. В Националния координационен съвет, който също е важен партньор по програмата и на който аз съм председател, влизат специалисти от различни сфери - юристи, икономисти, представители на МОН. Наша грижа е организацията на кампанията в цялата страна. През 2009 година обявихме конкурс за координатори за 28-те области в страната. На кастинга се яви и русенският областен координатор - д-р Цветанка Доганова. Явиха се много желаещи и измежду тях бяха определени областните координатори. Те пък подбраха екипите си, с които започна същинската работа. В началото всички участници в програмата бяха 150. Сега вече стоматолозите, които извършват силанизирането, са 500. Това е и максимумът, който е предвиден по програмата. Трябва да отбележа още нещо - в самото начало, когато започвахме да правим силанти, всички работеха абсолютно доброволно. Сега вече медиците получават възнаграждение за своя труд от държавата.  
- И каква са резултатите, които са постигнати досега? 
- През кабинетите на тези 500 доброволци вече са преминали 120 000 деца. Впрочем, неотдавна на световния конгрес в Буенос Айрес Китай получи награда за своята дентална програма, която е предназначена за 3000 деца. По аналогичен показател ние би трябвало също да бъдем отличени, но на мен малко ми е неудобно да се хваля с това и да изтъквам нашите заслуги. 
- А как стоят нещата със силанизирането в други държави?
- 90 процента от японските деца и също толкова процента от децата в скандинавските страни са със силанти. И това е свалило зъбния кариес там със 40 до 70 процента! 
- Всяко детско зъбче ли може да се запечата със силант? 
- Силанти се поставят само на здрави зъби, като това обикновено става до 2-3 години, след като е пробил постоянният зъб. Но е много важно да се знае, че силанизирането трябва да се съчетава с правилна устна хигиена и правилно хранене. Впрочем, във всеки един от 500-те кабинета, където се поставят силанти, детето не само се преглежда с цел запечатване на ямките, но заедно с това то и родителите му получават важна информация - за правилата на устната хигиена, за това как трябва да се борави с четката за зъби, колко време да продължи четкането в устата, а също и какви хранителни режими е добре и разумно да се спазват. 
- Колко време след поставянето на силанти зъбът остава защитен?
- Не може да се каже категорично, но аз лично мога да ви кажа, че имам пациент със силанти, който вече е на 34-35 години. Материалът, който се поставя върху зъба, е леко по-контрастен от емайла на зъба - това позволява наблюдение и проследяване от лекар и родител. При нарушаване на силанта, той се повтаря отново. 
- Могат ли родителите сами да заведат детето си в зъболекарския кабинет, за да му бъдат поставени силанти? 
- Разбира се. Тези манипулации са абсолютно безплатни за родителите, те могат да доведат детето си, стига да е на възраст между 5 и 8 години, не е нужна дори здравно-осигурителна книжка. Важното е детето вече да има своите първи постоянни дъвкателни зъби и те да не са засегнати от кариес. Добре е, разбира се, предварително да се направи записване за съответния специалист, който работи по програмата. На сайта www.oralnaprofilaktika.bg има азбучник, в който са изброени градовете и за всеки от тях - имената на лекаритие, които работят по програмата за силанизиране. Самото поставяне на силант не предизвиква болка. 
- Но пък спестява болка...
- И не само. Една пломба струва по Здравна каса 32 лева. Най-общо казано, всеки вложен лев в силанизация спестява до 20-25 лева. Очевидно е и че самата държава оценява важността на тази програма - колко правителства се смениха, откакто тя започна, и всички до едно прегръщат тази програма като своя. В Комисията по здравеопазване това е един от редките случаи, когато нещо се подкрепя единодушно и от управляващи, и от опозиция. И затова, слава богу, програмата се финансира от Министерството на здравеопазването. 
- Д-р Шарков, а как виждате вие да се развива културата на българите по отношение на зъбите?
- ...Бих определил това развитие като бавно подобряване. Българинът постепенно - ама много постепенно - обогатява своята обща култура, която засяга здравето. За съжаление, все още битува мнението, че здравето на устата си е здраве само на устата. А новото определение, което е валидно за статуса на човека, гласи, че оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека. И то - оралното здраве, е важно за безкрайно много функции в нашия социален и не само социален живот. Но да се надяваме, че развитието на културата в тази посока ще продължи. 
- Как се чувствате в Русе? 
- В Русе винаги се чувствам много добре! Русе е един от любимите ми градове. Първо, защото хората, имам предвид кореняците русенци, са носители на ценности и достойнства и живеят с неизменното усещане, че градът им е и ще бъде средище на култура. И това важи за всички русенци - в това число и за тези, които от години не живеят тук. Но им личи, че са расли на брега на Дунава. По едно стечение на обстоятелствата се познавам с един от братовчедите на нобелиста Елиас Канети. Той живее в Лондон, а преди десетина години беше мой пациент. Личностите, които са свързани с Русе, винаги са ми били много интересни. Например, много харесвам изкуството на Жул Паскин... И, разбира се, харесвам архитектурата на Русе. Много съм доволен, че всеки път като идвам, виждам, че русенци я пазят от разрушаване. И всичко това носи една неповторима атмосфера. Няма как да забравя как преди известно време именно в Русе бях преизбран за втори мандат като председател на БЗС. Но помня онзи наш конгрес не толкова заради моето преизбиране, а най-вече заради невероятното посрещане на всички делегати - докато минавахме през централния площад, за да влезем в достолепното Доходно здание, изведнъж се чу музика - вашият оркестър свиреше виенски валсове и под техните звуци 350 делегати влязоха в бароковата сграда, а минувачите гледаха и се чудеха... Беше наистина невероятно. Ами какво да кажа - Русе наистина е уникален град!