Горивата в България не само че не са сред най-евтините в Европа, но вече изпреварваме по цени Великобритания, Белгия, Полша, Чехия, Словения и други държави от ЕС. Това сочат данни от анализ на "Демократична България" относно цените на горивата. От обединението имат конкретни предложения за това как могат да се постигнат по-ниски цени на горивата, които бяха представени на пресконференция вчера от местните лидери Младен Минков и Анатоли Казаков. 
"Демократична България" настоява за конкуренция, адекватно законодателство и работещ регулатор. Сред мерките са да се отменят определените като лобистки и картелни закони, като се подпомогнат малките и средните търговци. 
Според "Демократична България" през 2015 г. близо 80% при дизела и над 90% при бензина се контролират от най-големия участник на пазара - групата "Лукойл", и в тази връзка настояват да се облекчат условията за създаване и достъпа до данъчните складове за горива. Целта е демонополизация на бранша.
Настояваме за обективно разследване на големите вериги, чиито цени подозрително съвпадат. Това е тема, която засяга всички граждани. "Демократична България" като разумна опозиция поставя проблема не популистки, а с конкретни икономически стъпки как да се реши, допълниха Минков и Казаков.