Четвърти ден продължава битката за пълното потушаване на тлеещите огнища в сметището. В борбата освен екипи на пожарната, техника и работници от концесионера на депото се включиха и няколко фирми и машини от общината. Именно тлеещите огнища предизвикват задимяването, което притеснява русенци с пушека и неприятната миризма.
Единственият начин да се спре тлеенето е запръстяването, тъй като огънят е под повърхността. Става дума за метан, който се отделя при гниенето на отпадъците, и трябва да се ограничи достъпът на кислород. Затруднение създава фактът, че огънят е тръгнал от ската, а там има денивелация от 20 метра и достъпът, за да се изсипе пръстта, е труден. 
В неделя са хвърлени 1000 кубика пръст, а вчера започна засипване с още 2000 кубика. Общината изпрати своя техника, за да може да се запръстява от две страни едновременно. Процедурата върви бавно, тъй като пръстта се копае от друго място и се пренася до депото, където се ползват верижни машини за разстилането й.
Няма превишения на нормите за качеството на въздуха в резултат на възникналия в събота по обяд пожар на сметището, съобщиха от екоинспекцията. Граждани обаче не спират да се оплакват от остра и задушлива миризма, както и от висока задименост на въздуха. 
Не са отчетени отклонения на измерваните замърсители в периода 4-5 ноември, твърдят от РИОСВ-Русе, като се позовават на данните на двете автоматични станции - в квартал „Възраждане“ и на бул. „България“. Единствено в станцията във „Възраждане“ е отчетено леко повишение на нивата на бензен, което е характерно за горивните процеси. Завишени нива, но без превишения на фините прахови частици, има отчетени на станцията на бул. „България“ през нощта на пети ноември. Азотните оксиди, серният диоксид, въглеродният оксид и фините прахови частици в станция „Възраждане“ запазват нормални нива на концентрация за периода, допълват още от екоинспекцията.