Българо-гръцка проектна компания ще работи за развитието на железопътната връзка "Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе". Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас подписаха в петък в "Евксиноград" съвместна декларация за развитието на връзката, съобщи пресцентърът на МС.
Съвместната проектна компания ще работи по следващата фаза на проекта. До средата на декември ще бъде подготвено и междуправителствено споразумение.
Началото на проекта беше поставено с меморандум за разбирателство, подписан от министрите на транспорта на България и Гърция в Кавала през септември 2017 г. при посещение на правителствена делегация от България начело с Борисов. 
В съобщението се изтъква, че проектът е от голямо стратегическо и икономическо значение. Цели развиването на двойна железопътна ос, електрифициран коридор с модерна система за управление на железопътния трафик, свързващ българските и гръцките пристанища.
Изграждането на железопътната линия е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море Sea2Sea.
В съвместната декларация се предвижда също така възможността да бъде разгледано разширяването на обхвата на меморандума за разбирателство чрез увеличаване на интермодалността на проекта, включително по-нататъшното развитие на шосейната връзка от Александруполис до Бургас.