11 проектни разработки на паметник на Васил Левски са постъпили за конкурса, обявен повторно от инициативен комитет в партньорство на общината. Точно толкова проекти бяха представени и миналата година, когато след няколко журирания, селекции и предоставени възможности за доработвания от страна на авторите не бе класирана нито една от арт заявките. Тепърва предстои да се сформира жури, което ще разгледа и оцени проектите, каза за „Утро“ арх.Орлин Неделчев от инициативния комитет. Той беше член на журито и в предишния конкурс.
Първият конкурс беше обявен преди година. През октомври 2017-а жителите на града имаха възможност да разгледат проектите на предишните 11 автори и колективи и да кажат мнението си за тях. Жури с председател академик Светлин Русев открои в края на миналия октомври три от разработките и даде възможност на художниците и архитектите да внесат корекции и усъвършенствания. Това бяха проектите на арх.Венелин Кафеджийски и скулптора Альоша Кафеджийски; на архитектите Калоян и Тончо Тончеви и скулптора Георги Радулов и на арх.Емил Попов и скулптора доц.Пеньо Добрев. 
В началото на месец май тази година стана окончателно ясно, че нито един от трите варианта не получава одобрение, дори и след доработките. Малко по-късно бе обявен и новият конкурс. Междувременно на 26 май, около две седмици преди да навърши 85 години, почина Светлин Русев.  
Сега се очаква русенци да научат повече за новите проекти за паметник на Апостола. Засега се знае, че в това издание на конкурса участват и няколко от предишните авторски колективи, но има и нови предложения. Освен русенски художници и архитекти свои варианти са изпратили и творци от София, Плевен и други градове. 
Паметникът на Васил Левски, с който Русе мечтае да се сдобие най-сетне, трябва да бъде поставен в Парка на възрожденците. Средствата за направата му ще се събират с дарителски акции, припомни арх.Неделчев.