Предупреди от Варна за ирански атаки в Европа, Борисов му напомни, че му е обещал завод за бойни дронове

България да се включи в проекта за газопровод EASTMED между Израел, Кипър и Гърция и по него да получава израелски газ. Това предложение отправи снощи израелският премиер Бенямин Нетаняху към българския Бойко Борисов. Нетаняху пристигна на посещение в двореца „Евксиноград“ до Варна.

Темата за доставките на природен газ ще бъдат обсъждани и на среща между Нетаняху и Борисов с гръцкия премиер Алексис Ципрас в петък, отново в Евксиноград. Борисов покани израелския министър-председател да се включи в срещата на Балканската четворка, в която влизат още президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерката на Румъния Виорика Дънчила.

Газопроводът под Източното Средиземноморие включва освен Израел и Гърция, и Кипър и Италия. „Част от доставяния по него газ може да стига и до България“, предложи снощи Нетаняху.

„Това че се срещаме три пъти за четири месеца показва интензивността на нашето приятелство“, подчерта Нетаняху в изказването си след разговорите на четири очи с Борисов.

Израелският премиер отправи от Варна и предупреждение за атаки на територията на Европа, които според него се организирали от Иран. „Ние сме част от цивилизация, която цени свободата и мира. Тези ценности са под атака от страна на екстремисти, които се стремят да подкопаят нашите ценности. Иран стоят зад тези екстремистки действия, проявяват се в Ливан, в Сирия, а наскоро в Израел открихме ирански дейности, които да генерират атаки в Европа“, заяви Нетаняху.

„Продължаваме разговорите за съвместни проекти във военното производство и разработването на специално оборудване“, подчерта премиерът на Израел. Българският Бойко Борисов пък му напомни, че Нетаняху му е обещал в България да бъде направен съвместен завод за производство на бойни дронове.

Нетаняху благодари на Борисов и за предадените от България новооткрити документи за спасяването на българските евреи през Втората световна война. Документите бяха дадени през септември, когато двамата министър-председатели откриха паметник на спасяването на българските евреи в Тел Авив.

„В рамките на три месеца два пъти премиерът на Израел прави едно и също изказване, което възстановява историческа правда. Много историчари (така в Македония наричат историците – бел.ред.) наричаха България фашистки окупатор и подвигът на българския народ не достигаше до съзнанието“, подчерта в отговор пък Борисов.

Българският премиер лансира пред Нетаняху и новата си идея Балканите да се превърнат в хранителен хъб за страните от Близкия Изток. Тя бе лансирана за първи път преди седмица при посещението на премиера в Обединените арабски емирства.