Всички мерки за почистване на пътищата при снеговалеж са взети и Русенска област е готова да посрещне зимата, стана ясно на вчерашното второ съвещание на щаба за зимната подготовка, което бе ръководено от областния управител Галин Григоров.
Кметовете на общини в областта заявиха, че храстите по републиканската пътна мрежа и по всички третокласни и четвъртокласни пътища са орязани, хоризонталната маркировка е освежена с изключение на местата, където още върви ремонт. Актуализирани са списъците с пациентите на хемодиализа и лицата от рисковите групи, уточнени са и маршрутите за движение на линейките. 
Директорът на Областно пътно управление Ростислав Стефанов посочи, че фирмите, които отговарят за пътищата при снегонавявания, имат необходимите инертни материали и техника. От УМБАЛ "Канев" казаха, че автомобилите им за превоз на пациенти за хемодиализа са в изправност. За изправни линейки потвърди и директорът на Центъра за спешна помощ д-р Пенка Бахчеванова.
Основен проблем по време на усложнена зимна обстановка е забавеното извличане на закъсали камиони и автомобили, коментира шефът на КАТ гл.инспектор Михаил Манов. Според него в договорите между Областно пътно управление и пътноподдържащите фирми тази дейност трябва да е приоритет и да бъде осигурено необходимото количество извличаща техника. Освен това Манов предложи при виелици и липса на места по тир паркингите Гранична полиция да спира камионите на влизане в страната още на Дунав мост, за да може пътищата да се чистят спокойно.