Подготвя се поредният грабеж от Министерство на отбраната на стойност 180 млн. лева, заяви народният представител от „БСП за България“ и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков, предаде БГНЕС.

На брифинг в парламента от левицата се противопоставиха на обявената на 19 август т.г. от министерството обществена поръчка за ремонт на бойните самолети Су-25, която, според тях, е направена „зад гърба на българския парламент“ и „погазвайки грубо българския национален интерес“.

„Изпратени са покани до две компании в Беларус и Русия. Естествено, буди недоумение защо само до тези две компании се изпращат покани. Връща се отговор само от едната – беларуската. Следващото грубо погазване на националния интерес – тази поръчка е на прогнозна стойност 82 млн. лева, а предложението е за 3 пъти по-висока цена. Около 180 млн. лева“, подчерта Николай Цонков.

Според него по казуса възникват редица въпроси, но един от най-важните е защо само една компания участва в поръчката. „Виждаме състезание с един кон“, пошегува се депутатът. Другите важни въпроси, според социалистите, са защо впоследствие поръчката придобива друга стойност, както и защо не е поканен българският завод „Авионамс“, който е специализиран в ремонта на самолети и хеликоптери.

„От трибуната, на мой зададен въпрос, грубо излъга вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, като каза, че не е уведомен за това, че българският завод може да извърши такъв ремонт. Това не е вярно! Българският завод има лиценз и е изпратена официална кореспонденция, с което потвърждават, че „Авионамс“ може да извърши поръчката и то за по-ниска стойност“, каза още Цонков.

Колегата му Атанас Зафиров подчерта, че БСП е последователна в позицията си за модернизация на армията, но попита: „Що за сделка е това, в която милионите хвърчат нагоре-надолу с космическа скорост?“. От левицата настояват още за отговор на въпроса дали правителството е готово да остави български авиоспециалисти без работа, предоставяйки поръчката на Беларус.