За втори път общинските съветници от Ветово направиха заседанието си не в зала, а на пътя, за да протестират срещу лошото състояние на инфраструктурата в общината. Те подредиха вчера столовете си на отбивката за Писанец и с народни хора и българското знаме затвориха за кратко главния път Русе-Разград. Към тях се присъединиха и жители на няколко населени места в общината.
Всички те искат цялостен ремонт на пътищата, а не само изкърпване на дупките.
„Това, което се случва като ремонтни дейности, са текущи ремонти и е спешен начин да се направи така, че зимата все пак пътят Ветово-Глоджево да бъде проходим. На всички ни е ясно, че след зимния период напролет тези дупки ще бъдат отново факт. Пътят към Кубрат също е в ужасно състояние, а в община Кубрат е най-близката болница за спешни състояния. Хората не смеят да пътуват по този път, защото не знаят дали изобщо ще могат да стигнат до болницата. Проблемът е вече аналогичен и с участъка Ветово-Глоджево. Защото, когато някой се обади на тел.112 за спешен медицински случай, повече от 40 минути отнема линейката да стигне до Глоджево. А разстоянието е само 12 км“, заяви председателят на Общинския съвет д-р Мехмед Мехмед.
Жителите на общината коментираха, че непрекъснато трошат колите си и не разбират защо трябва да плащат винетки, след като пътищата са целите в дупки.
„Нищо друго не правят, освен магистрали, но магистралите са само за софиянците, да отидат на морето. И ние сме в България, живеем тук. Нека винетките да важат само на пътя между Русе и Разград. Между Ветово и Глоджево защо искат винетки, когато пътищата не са добре“, споделя Сали от Ветово.
Неждет, който е шофьор на междуградския автобус от Глоджево през Ветово до Русе, определя маршрута като истинско изпитание.
„Пътищата са ужасни и всеки ден трошим автомобилите, автобусите. На ден по три пъти минаваме, там е нещо ужасно. Ще хвръкне някое колело, ще убием, ако има 10-20 човека в автобуса, един шофьор ще лежи цял живот в затвора“, казва той.
Общинските съветници са получили отговор на питанията си за ремонтите на пътищата от Областното пътно управление, но не са доволни. Те искат основен ремонт на двата републикански пътя Писанец-Ветово-Глоджево-Кубрат и Червена вода-Семерджиево-Ветово-Сеново.
От Пътната агенция на свой ред съобщиха, че в момента се изкърпват 8 км от пътя Ветово-Глоджево, като осигурените средства са над 140 000 лева. Предвижда се изкърпване на участъци от пътищата Русе-Цар Калоян-Разград, Осенец-Дряновец-Сеново-Глоджево и Червена вода-Семерджиево-Ветово-Сеново. От АПИ обясняват, че третокласният път Ветово-Глоджево е в лошо състояние, тъй като не бил ремонтиран основно повече от 30 години. Кърпежите били временно решение, а основен ремонт на отсечката ще бъде направен при осигуряване на средства. В програмата за 2019 г. било планирано да бъдат ремонтирани 13 км от пътя Червена вода-Семерджиево-Ветово-Сеново. Колкото до пътя от Ветово през Смирненски за Тетово, той трябва да се ремонтира от община Ветово, тъй като е общински.