Нова социална услуга ще тръгне от Русе за първи път в страната. За първи път в един център ще се съчетават различни по характер услуги за хора с тежки физически увреждания. В Центъра за комплексно обслужване на лица с увреждания, който предстои да бъде изграден, гражданите с проблеми ще получават почасови услуги - на място или в домовете си, мобилни, дневни - от сутринта до вечерта, или новата услуга „заместваща грижа“. Това съобщи вчера директорът на общинската социална дирекция Мариела Личева, която е ръководител на най-новия проект на общината. От 20 услуги, които наследихме в общината, сега вече предоставяме 48, каза зам.-кметът Иван Григоров, който обяви старта на проекта. 
Предизвикателството е голямо, не само защото се заемаме с нещо, което досега не е правено, а и защото бъдещият център е елемент от новата задача - поетапното закриване на домовете за хората с физически и психични увреждания, каза Личева. Тя специално акцентира върху заместващата грижа, която ще даде възможност на близките на хората с увреждания да ги оставят в центъра за един по-дълъг период - до 14 дни, за да могат в това време да си починат или да си потърсят работа. 
Центърът ще заеме два етажа в западното крило на бившия Дом за медико-социални грижи за деца в кв.“Дружба“, помещенията ще бъдат оборудвани с всичко необходимо за специалните си обитатели, дворът също ще бъде облагороден и адаптиран за нуждите на посетителите.  Персоналът ще включва 40 служители, 30 от които ще бъдат сътрудници по социалните дейности. Надяваме се да осигурим необходимата грижа за 60 души почасово, а с другите услуги да помогнем общо на около 100 човека с тежки физически или психически проблеми, каза Личева. 
Общата стойност на проекта е 1 млн лева, като е предвидено след като сградата и дворът са готови в края на следващата година, през 2020-а центърът да работи интензивно. Устойчивостта на проекта след това ще бъде осигурена с държавно финансиране, обясни Мариела Личева. И цитира печалната статистика, според която децата и възрастните с увреждания в община Русе са около 12 000 души. Преди година бройката е била 11 400.