Магистралата Русе-Велико Търново отново излиза на дневен ред, след като вчера състав на Върховния административен съд /ВАС/ обяви, че ще излезе с решение по делото в 30-дневен срок.
Вчера вещото лице доц.Нели Громкова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН представи на съда експертизата с отговори на 17-те въпроса за чистота на въздуха и безопасността на жителите на Хотница.
В това дело Хотница беше замесена от жалба на заселилия се в селото компютърен специалист Господин Гюров, който се тревожи, че пътят щял да минава много близо до селото и да съсипе местната пасторална идилия. Мнението му е подкрепено от 60 души, голяма част от които британци с имоти в Хотница. Внесена беше и още една жалба - от Горна Оряховица, с която жители на железничарския град недоволстват, че маршрутът на аутобана минава далече от тях. И в двата случая се обжалва трасето на новия път, въпреки че след серия обществени обсъждания на различни предложения бе избрано оптималното и в екологичен, и в социален, и във финансов план трасе.
Последваха няколко отлагания на делото по различни причини, като на 18 юни ВАС за пореден път го отложи с мотива, че техническата експертиза не отговаря на редица въпроси на жалбоподателите и възложи до средата на септември да бъде изготвена нова. През това време обаче сред вещите лица станала смяна и новоизбраните специалисти не успели да се справят с поставените им задачи. Новата дата бе насрочена за 31 октомври, когато експертите трябваше да отговорят на 17-те въпроса.
Вчера делото приключи, решението ще бъде обявено до 30 ноември и ще е окончателно. Ако то е в полза на агенция „Пътна инфраструктура“, ще бъде даден ход на процедурите по изграждането на магистралата, което по предварителни разчети трябва да завърши през 2021 година.