Русе е една от трите области в страната, където горивата са най-евтини, показват данните на сайта fuelo.net за вчера, 30 октомври. 2,38 лева е средната за страната цена за литър бензин А95, 2,42 лева - за литър дизел, а литър пропан-бутан струва средно 1,09 лева. А цените в Русе са съответно с 2,87 ст., 3,22 ст. и 2,29 ст. надолу. Може би затова градът ни изобщо не се включи в националния протест срещу скъпите горива, който се проведе преди няколко дни.
Най-евтините горива се купуват в Хасково, малко по-евтино отколкото в Русенско е в Добрич. Най-много плащат шофьорите в най-бедните области - Монтана и Видин.
Сравненията с цените в Европа и света в повечето случаи са в наша полза, но България съвсем не е страната с най-евтини горива на Балканите, както се стремят да ни убедят някои депутати. В Македония например литър бензин струва 2,00 лева, а дизелът се продава по 1,56 лева. В Турция бензинът върви по 1,74 лева, а дизелът е 0,70 лева литъра. Тези държави обаче не са в ЕС и не налагат горивата с такъв кожодерски акциз, който надува цената двойно. 
Цените на бензина и дизела нямат връзка със стандарта на живот в дадената страна, а зависят най-вече от държавната политика, санкционираща или не употребата на течни фосилни горива. В богатите САЩ например бензинът е по 1,25 лева, а дизелът - 1,45 лева литъра. Там обаче не вярват много в теориите за глобалното затопляне и предпочитат да не товарят бизнеса и хората с изкуствени тежести, които в същината си са само още едно допълнително облагане за пълнене на държавния бюджет.