Участници от Русе ще има първото издание на световната инициатива Бартер Уик /Barter Week/, в рамките на която стотици места за настаняване в 60 държави ще предлагат безплатен подслон на туристите в замяна на изпълнението на определени услуги. Това показа проверка на "Утро" в сайта на събитието www.barterweek.com. 
Бартерната седмица ще се проведе между 19-и и 25 ноември. Засега офертите от България не са многобройни, към момента се предлага безплатно настаняване единствено в Русе, Банско, Попово и Ковачевица. Най-много умения търсят от Попово, където домакините искат да намерят хора, които да им помогнат в обновяване на сайта им, търсят художник, дърводелец и други. 
Сайтът съдържа списъци на участващи в бартерната схема B&B като се организира по страни. Всяка оферта съдържа списък с желания на хоста, който описва какво се иска в замяна на безплатното гостоприемство. След като изберете услуга, от която се интересувате, може да разгледате някоя от публикуваните заявки, като просто се свържете с домакините.
Ако няма списък с желания, пътешественикът е свободен да предлага собствен бартер, например уроци по чужд език изработване на нещо за дома или каквото и да е друго - единственото ограничение е вашето въображение. Собствениците в B&B, които искат да се регистрират в barterweek.com, могат просто да добавят своето име към сайта, с презентация, снимки и описания на предлагания бартер.