Производителят на първата българска суперкола - "Sin Cars International", планира да дебютира на фондовия пазар у нас. Целта на компанията е да набере финансиране, за да навлезе на пазара с електрически автомобили, съобщи реномираната агенция за бизнесинформация "Блумбърг".
Компанията на русенския бизнесмен Росен Даскалов, която цели да се конкурира с международни лидери от ранга на "Порше", Астън Мартин" и "Мазерати" смята, че може да набере около 20 милиона лева при първичното си публично предлагане на акции (IPO) на Българската фондова борса.
Брокер на IPO-то ще бъде една от най-старите и реномирани финансови компании у нас "Елана Трейдинг".
"Нашата цел е да продаваме мултифункционални малки градски коли, които ще бъдат използвани за транспорт, от таксиметрови компании и за доставки. Европейските градове имат нужда от такъв тип транспорт. Централните части на населените места скоро ще бъдат затворени за дизеловите автомобили", коментира Росен Даскалов в интервю пред "Блумбърг".
Даскалов обяснява, че плановете му включват продажбата на дял от 40% от акциите на компанията, като целта е с набраните средства да бъде финализирана нова производствена линия за малки напълно електрически автомобили. Към момента дружеството има база в Русе.
Продажбите на компанията се изчисляват на около 2,3 милиона долара годишно, като тя прави около 50 състезателни коли за 12 месеца за клиенти от САЩ, Южна Америка и Австралия.