Всеки пети жител на Русенска област няма здравна осигуровка и в случай на нужда от медицинска помощ трябва или да направи определени вноски в здравната каса, или да плаща за лечението си, защото държавата няма да се ангажира с него.
Според данни от Националния статистически институт към декември миналата година регионът наброява 221 336 жители. 44 000 от тях нямат осигуровки, съобщи за „Утро“ директорът на здравната каса Калоян Копчев. Личните лекари в областта са едва 100 - с 46 по-малко от 2001 година, когато стартира здравната реформа. Те имат 228 000 пациенти, което е малко над 2200 на джипи. 
Ако пациентската листа надхвърли 2500 човека, личните лекари са длъжни да назначат втори лекар в практиката. Затова джипитата отказват да записват пациенти над този лимит, което на практика затруднява достъпа на русенци до лекарска помощ, обяснява проблема Копчев. По думите му разликата от близо 7000 души между жителите в областта и пациентите на джипитата се дължи на това, че хора от съседни области са записани при лекари в Русенско поради закриване на лечебни заведения по родните им места.
Друг проблем е неявяването на русенци на профилактични прегледи, каза още Копчев. Според статистиката близо 78 000 души годишно подлежат на санкции, тъй като не са посетили джипитата си за профилактика на здравето. Според Закона за здравето Районната здравна инспекция има право да налага глоби от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение санкциите са двойни. На практика обаче това е невъзможно, защото годишно трябва да се напишат 78 000 акта, които така и няма да се платят. Според директора на РЗОК виновни за неявяването на много от хората на профилактични прегледи са техните шефове, които не ги пускат да отсъстват от работа. Затова той смята, че законът трябва да има не санкциониращ, а поощрителен ефект -  тоест, управителите на фирмите да осигуряват по един свободен ден на служителите си, през който да отидат на преглед и изследвания при личните си лекари и така да предотвратят сериозно заболяване, за което не подозират.