Средната сума на заявленията за потребителски кредити е нараснала с 12.8% на годишна база през последните шест месеца. Така, тя вече достига 6325 лв., сочи изданието "Потребителският кредит на българина" от БНП Париба Лични Финанси.

"Увеличението е в резултат от нарастващата увереност на хората за бъдещето и повишения и стабилен стандарт на живот", смятат анализаторите от финансовата институция.

Все повече българи теглят заем за обединяване на кредити. Средната сума на тези продукти достига 8488 лв. за периода май-октомври 2018 г. Това е най-високата средна сума от заявленията за проектите от топ 10, подадени към БНП Париба Лични Финанси.

"Ръстът от 19.2% в сравнение със същия период на миналата година е ясен знак, че финансовата грамотност на българите нараства и, че хората много по-добре разбират различните финансови продукти и техните предимства", твърдят от финансовата институция.

Солиден ръст на годишна база – от 11.1%, има и на средната сума на заявленията за ремонт на дома, а също и на сумата на молбите за покупка на мебели – от 13.83%. Тези ръстове могат да бъдат обяснени с летния сезон, когато много хора обновяват домовете си.

Средната сума на заявките за ремонт достигна 6185 лева, а за обзавеждане - 4254 лева.

Трите топ проекта – ремонт на дома, обединяване на задължения и покупка на употребяван автомобил, формират 78.8% от всички заявления за потребителски кредити, подадени към БНП Париба Лични Финанси през последните шест месеца. Сред топ 10 на проектите са и пари в брой, лечение, ремонт на автомобил, семейни тържества и образование.