Японската принцеса Аяко се омъжи за човек с неблагородническо потекло на изпълнена с ритуали церемония в токийския храм Мейджи, предаде Асошиейтед прес.

Сватбата на Аяко и на Кей Мория беше излъчена в новинарските емисии. Тя се състоя в една от постройките с форма на пагода в комплекса на храма.

Церемонията включваше размяна на халки и споделяне на чаша със саке. Двата ритуала са рутинни за сватбите в шинтоистки стил.

28-годишната Аяко е дъщеря на братовчед на императора. Нейният избраник е на 32 години. Той работи в Нипон Юсен - голяма компания за доставки по море.

За сватбата Аяко беше с прическа от ерата хейнан и с традиционна роля с червени и зелени щампи. Младоженецът беше с фрак.

Жените, които се омъжват за членове на императорското семейство, стават също негови членове, но жените, които се омъжват за обикновени японци, както е в случая с Аяко, трябва да напуснат знатната фамилия.

Аяко се сбогува символично с император Акихито миналата седмица.

Принцеса Мако, най-голямата внучка на императора, ще се омъжи за Кей Комуро - японец с неблагородническо потекло, през 2020 година.