На шест килограма сирене, произведено от краве мляко, се пада един килограм имитиращи продукти от палмово масло, показват данните на земеделското министерство за периода януари-август. 476 048 хил. литра е общото преработено мляко от млекопреработвателните предприятия в България за първите осем месеца на годината. От тях 443 640 хил. литра е преработеното краве мляко.
Най-голямо количество е отишло за производството на заквасени млека - 111 189 тона. Следват пресните пакетирани млека (51 788 тона) и сирена от краве мляко (48 640 тона).
7904 тона е произведеното сирене от краве мляко с добавени растителни мазнини за периода от януари до август 2018 г. Накрая 767 тона са отишли за производството на масло, а 1728 тона - за сметана.
На 19 юли беше обнародвана Наредбата за допълнение на Наредба 1 за хигиената на храните. Благодарение на нея всяко едно от млекопреработвателните предприятия трябваше да избере в срок от един месец дали да работи само с истински млечни продукти или с растителни мазнини.
Заедно с това беше забранена продажбата на сирене, съдържащо палмово масло, в насипно състояние. Преработвателите и производители имаха възможност от 6 месеца да се „нагодят“ към новите изискания, влезли в сила на 9 юли. Правилата за които бяха разписани в наредбата за изискванията към млечните продукти. Освен това имитиращите продукти могат да се предлагат единствено предварително пакетирани и то на отделен щанд, с ясен надпис „Имитиращи продукти“.