Списъкът на търговски обекти в Русе, които подлежат на запечатване от данъчните в срок до 30 дни, набъбва с още шест през изминалата седмица, показа проверка на „Утро“. В него попадат магазини на ул.“Акад.М.Арнаудов“ и на ул.“Илинден“ до бл.11 и три плод-зеленчука - на Покрития пазар, в бл.“Клокотница“ и на „Николай Здравков“. Шестият обект, когото данъчните са хванали в крачка, е пункт за пожарогасители на бул. „Липник“.
Налагането на нарушителите на принудителната административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни се прилага само в няколко случая. Първата група от тях е за неиздаване на касова бележка, „пропускане“ на ежедневното отчитане на оборотите от продажби или когато търговецът използва фискално устройство, което не отговаря на изискванията за одобрен тип или няма изградена дистанционна връзка с НАП.
Втората група нарушения са свързани с използването електронни системи с фискална памет, които не са от одобрен тип или са модифицирани чрез прибавяне или премахване на отделни компоненти.
При прилагане на принудителната административна мярка „запечатване на обект“ се забранява и достъпът до обекта или обектите на лицето, а наличните стоки в тези обекти и прилежащите към тях складове се отстраняват. 
Търговците често обжалват тези актове, така че запечатването може да се забави с месеци или да бъде отменено от съда.