104-ата година от рождението на една забележителна личност на Русе ще бъде чествана във вторник с концерт в салона на Военния клуб. С няколко дни закъснение ще бъде отбелязан рожденият ден на диригента Стефан Вачев, когото по-възрастните русенци помнят като изключително обаятелен и сърцат човек. Вачев е роден на 21 октомври 1914 година в село Беброво, а когато е 6-годишен, семейството му се премества в Разград. Завършва Музикалната академия, като през 1943 г. взема блестящо изпита за военен капелмайстор към Военното училище в София, където работи по това време заедно с композитора Филип Кутев, тогавашния диригент на училищния оркестър.
След войната Стефан Вачев се връща в Разград и там създава самодеен симфоничен оркестър, а от 1959 г. е назначен за диригент на Държавния симфоничен оркестър в Русе. През същата година създава и Младежкия симфоничен оркестър към Музикалното училище, който години наред бележеше успехи и възхищаваше публиката в страната и чужбина.
В концерта, посветен на Стефан Вачев, ще вземат участие общинският духов оркестър, Тамбурашкият оркестър, хор „Сексагинта Приста“ и ученици от Националното училище по изкуствата. Началото е в 19 ч.