Приходите в бюджета нарастват на над 4,5 млрд. лева. Държавата не е била никога в по-добра кондиция от сега. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, предаде БГНЕС.

Тези, които са срещу сегашното управление, на практика са срещу устойчивото развитие и икономиката на България. Цифрите говорят, добави Борисов.

Заседанието ни днес е, за да дебатираме бюджета за следващата година. Старали сме се да го направим така, че да отговаря на предизборните ни обещания и програмата ни с Обединени патриоти. Това е един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода. Поехме ангажимент БВП да достигне 110 млрд. до края на мандата. Още за 2019 г. разчетите показват, че той възлиза на 116 млрд., а до края на мандата на 133 млрд., подчерта Борисов.

Говореше се, че искаме да задължим следващите поколения, а то е точно обратното. Рекордно нисък е външният дълг. Третият най-нисък в ЕС. Както обещахме увеличаваме минималната работната заплата. Тя ще бъде 560 лева, а през 2021 година ще бъде 650 лева, добави още Борисов.

Той отбеляза, че в бюджета за следващата година има над половин милиард повече за общините, предимно за Северна България, а ръстът на изравнителната субсидия за Северозападна България е над 114%. Приоритетно има средства за развитие на уличната мрежа и общинските пътища. Без да подменяме данъчната политика и благодарение на усилията на правителството, има стабилен икономически растеж. Приходите в бюджета нарастват до над 4,5 млрд. лева, каза още Борисов.