Бизнесменът и издател на седмичника „Капитал” Иво Прокопиев е бил обвинен в пране на пари, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата „по повод запитвания от медии”.

Разследването е свързано с дружеството „Каолин”.

От прокуратурата посочват, че на 23 април т.г. е постъпил сигнал от комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество, като според председателя на КПКОНПИ има данни за пране на пари при продажбата на 100% от капитала на „РМД Каолин 98” АД от „Алфа Финанс Холдинг” АД на на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД. Членовете на съвета Константин Ненов и Иван Ненков също са обвинени.

И тримата са с мерки за неотклонение „Подписка”.

В същото време Софийска градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне, посочват от държавното обвинение.