Президентът на Международната федерация на Червения кръст/Червения полумесец Франческо Рока уважи 140-годишнината на Българския червен кръст, предаде БГНЕС. Рока беше посрещнат на официална церемония в зала „София“ в централата на благотворителната организация, където ръководителите ѝ, доброволци и служители от цялата страна се бяха събрали, за да отбележат дългогодишната служба на БЧК в името на хуманността. Заедно с Франческо Рока там имаше представители на Международния комитет на Червения кръст, а отец Константин от близкия до сградата на организацията храм благослови всички за празника и им пожела успех и благоденствие.

„Днес честваме 140 години от създаването на БЧК. Попитаха ме много или малко е този период. Зависи. За това време 140 пъти се завърта земята около слънцето, а тя се е въртяла милиарди години, така че не чак толкова много, ако погледнем в този аспект. Но, ако направим един анализ на това, което е свършила организацията през това време, ще видим, че това са много години. БЧК е бил на всякъде – на бойните полета и в нормалния човешки живот“, заяви по време на церемонията акад. Христо Григоров, председател на БЧК. Той подчерта, че организацията всяка година помага на повече от 1,2 млн. души всяка година, а за пример даде хранителната ѝ програма. „6 хил. доброволци, в близо 300 пункта, дават храна на около 320 хил. души. Тонове храна минават през ръцете на тези хора“, допълни Григоров.

Председателят на БЧК обяви, че организацията работи по създаването на голям регионален склад за бедствена готовност, както и училище, в което да се обучават парамедици. От своя страна Франческо Рока заяви, че с работата си БЧК може да бъде пример за подражание, а страната ни може да се гордее с гражданското си общество. „Това не би било възможно без силното ръководство и без усилията на хиляди доброволци“, смята той.

Юбилеят на Червения кръст е под почетния патронаж на президента на Република България Румен Радев, а по-рано през деня Христо Григоров и Франческо Рока проведоха среща с него.

Тази вечер Софийска градска художествена галерия е домакин на срещата на Франческо Рока с повече от 100 младежи-доброволци от цялата страна. Заедно с президента на Федерацията те ще „измерят“ колко доброволчески опит има в залата и ще проведат отворена дискусия за предизвикателствата пред доброволчеството днес.

В 19:00 часа пък е началото на тържественото честване на 140-годишнината в Народния театър „Иван Вазов“ с участието на президента на Румен Радев. След официалните приветствия предстои концерт, под надслов „Заедно помагаме“, в който изтъкнати български изпълнители даряват таланта си за каузата на БЧК.