Цената на горивото и застраховките се увеличава, а те са основни пера в бюджета за издръжката на един автомобил. Авточастите и трудът на механиците в сервизите също поскъпват, което кара обикновеният собственик да затяга колана, за да се справи. За това може да помогне и отказването от някои вредни навици, които много шофьори са придобили през годините.
Закъсняло обслужване
Някои водачи решават да игнорират техническото обслужване на автомобила си (нека не се бърка с технически преглед). Става дума за смяна на маслото и на други основни консумативи, което трябва да става на определен период от време. Отлагането на обслужването няма да спести пари, дори напротив - може сериозно да влоши състоянието на автомобила и да се наложи по-скъп ремонт.
Претоварване
След като станете собственик на автомобил, разберете какъв максимален товар може да носи той. И нека тази цифра ви остане в главата, ако не искате да си навлечете сериозни неприятности (тоест да похарчите много пари за ремонт най-вече на окачването). И когато някой ви накара да прекарате хладилника или пианото му, просто му кажете да си наеме товарен бус.
Резки ускорения и спирания
Още един навик, който може да ви струва скъпо - грубите ускорения и спирания, особено когато двигателят на автомобила все още не е загрял. При подобен маниер на шофиране излагате мотора на сериозен риск. Освен това се увеличават разходът на гориво и на масло, а това е излишно.
Дясната ръка на скоростния лост
Сред шофьорите е разпространето мнението, че ако дясната ръка е поставена върху лоста за скоростите, това увеличава натиска върху нейни основни детайли и води до увреждане. Според експерти, подобно твърдение е спорно, но в действителност е добре дясната ръка да се поставя на лоста, само когато се сменят предавките. Най-малкото от гледна точка на безопасността е добре и двете ръце да са върху волана при шофиране.
Отвличане на вниманието
Често срещана гледка, особено при големи задръствания, е шофьор с цигара в уста, който с едната ръка рови в мобилния си телефон, а с другата сменя станциите на радиото. Едновременно с всичко това му се налага и да се придвижва напред. И често това завършва със спиране в бронята на автомобила пред него. Което съответно води и до разходи заради посещението в сервиза.