Д-р Огнян Игнатов е завършил Медицинския университет в Плевен през 1991 година. Две години след това работи като началник на селски здравен участък в Раданово, община Полски Тръмбеш, откъдето е родом. През 1994 година постъпва в отделение „Неврохирургия“ към тогавашната Окръжна болница-Русе, а след 5 години защитава специалност „Неврохирургия“. След това специализира при светилата в неврохирургията проф.Венцислав Бусарски и проф.Кирил Романов в неврохирургична клиника към Медицинската академия в София. От 13 май 2015 година д-р Игнатов е началник на отделение „Неврохирургия“ в УМБАЛ „Канев“, където работи вече 25 години. 
В инициативата на болницата „Златни ръце, добро сърце“ по повод професионалния празник на лекарите неврохирургът беше номиниран от пациенти и служители на второ място за „Лекар на годината 2018“ с близо 450 от общо 3000 гласа.

- Д-р Игнатов, през този сезон на годината болните от дископатия започват да се оплакват от болки и скованост. Каква е причината?
- Действително дископатията се обостря при промяна на климата на границата между летния и есенния сезон и между есенния и зимния. Причината за изява на клиничните белези на заболяването е, че промяната във времето води до поява на шипове в лумбалната област или на дискови хернии.
- Какво представлява дисковата херния?
- Това е износване на междупрешленния диск, при което консистенцията му се променя, той става по-малко еластичен и част от него започва да пролабира в гръбначно-мозъчния канал, където се намират нервните елементи. Дали ще е гръбначен мозък от шията до втори лумбален прешлен, или нервни коренчета от втори лумбален прешлен до първи сакрален, съответно това притискане води до болка по хода на засегнатия нерв.
- Колко вида дискова херния има?
- Три - шийна, торакална и лумбална. По самото разположение на диска в канала дисковата херния може да бъде медианна, тоест да влиза към средата на канала и да засяга двата крака, латерална е тогава, когато засяга само единия крак. 
В торакалната област дисковите хернии водят до болка по хода на прилежащите ребра. При по-големи дискови хернии в туракалната област може да се получи и пареза на краката. Съществува и фораминална дискова херния в самия отвор между двата прешлена, където излиза коренчето. Най-често дисковите хернии са в поясната и в шийната област и имат голямо социално значение, защото засягат хора в млада и трудоспособна възраст от 25 до 60-годишна възраст.
- Какво е лечението?
- Консервативно и оперативно. При първия вид се използват нестероидни противовъзпалителни, противооточни средства, витамини, както и физиотерапия. Основното лечение, което премахва причината за дископатията, е чрез операция, което се извършва и при нас в отделението. От 2000 година насам такива операции се правят регулярно, като средно на година оперираме 30 болни с поясни дискови и торакални хернии. Хирургичната интервенция се състои в отваряне на гръбначния канал, премахване на дъгичките на прешлените, което съответно води до отбременяване на налягането в канала, изместване на нервните коренчета и премахване на диска, който е влязъл в гръбначния канал, за да не притиска нервно коренче. След операцията болните се чувстват добре, защото това е решението на проблема, докато чрез консервативното лечение и физиотерапията се получават облекчения, но причината за дисковата херния си остава там и след известно време симптомите пак се проявяват. 
- С упойка ли се правят операциите?
- Операциите се правят с обща упойка, като според размера се прави хемиламинектомия /премахване на половината от дъгичката/ или ламинектомия /премахване на цялата дъга/. В отделението сме правили операции на дискови хернии на две нива, тоест премахване на две съседни дъги или две съседни хернии. По принцип оперираме всички лумбални и торакални хернии, но шийни не.
- Кога се проявява дисковата херния?
- Освен в периодите, които изредих по-горе, дискова херния може да се появи, когато човек вдигне много тежък предмет, когато се вдигне тежък предмет много пъти и при слабост на съединителна тъкан, което се смята за наследствено. Много често дискови хернии имат хора, чиито роднини по права линия са имали разширени вени или пъпна херния.
- Какви травми лекувате в отделението по неврохирургия?
- Гръбначно-мозъчни, причинени от катастрофи или падане от дърво при бране на плодове. При нас се оперира целият травматизъм на главата. Често пъти при тези травми фрагмент от счупен прешлен влиза в гръбначния отвор и натиска гръбначния мозък или коренчетата. При това положение операцията е задължителна чрез винтова стабилизация. За целта разполаме с операционен микроскоп, много добър скенер и ядрено-магнитен резонанс, който е най-съвършеното изследване за образна диагностика на нервната система. Тази техника ни дава възможност да спасяваме болни с тежки черепно-мозъчни травми, което преди години бе немислимо. Освен това с нея се откриват мозъчни тумори и мозъчни метастази, които се оперират в нашето отделение.
- Колко вида мозъчни травми има и с какво се характеризират те?
- Най-леката степен на мозъчните травми е мозъчното сътресение. То се характеризира със загуба на съзнанието и промяна в неврологичния статус на пациента. Лечението при този вид травми трае 2-3 дни, в които се установява дали в мозъка няма да се натрупа кръв. 
Мозъчната контузия се характеризира с по-продължителна загуба на съзнание. Обикновено при нея има счупване на черепа и контузия на мозъка, която се лекува по-продължително време. Епидуралните и субдуралните хематоми, при които има голямо натрупване на кръв в мозъка, са състояния, които изискват спешни операции за изчистването им още в първите часове след травмата. Точно такива са 80-те пациенти, приети и незабавно оперирани през миналата година.
- Колко пациенти са минали през неврохирургията от началото на годината?
- За деветмесечието на лечение в отделението са били 1042 пациенти, като за същия период на миналата година бройката е 994. Близо 20% от тях са с дискови хернии.
- Мислите ли за разширяване на дейността в отделението?
- Подходящо е в отделението да започнат да се правят стабилизации на грабначния стълб при фрактура на прешлен с костен цимент. За целта ни трябва още един рентгенов апарат С-рамо, чрез който с игла се вкарва цимент в тялото на счупения прешлен. По този начин той се разгъва и се стабилизира.
- Колко лекари сте в отделението?
- Двама специалисти, един специализант и девет медицински сестри. Персоналът не е достатъчен, защото ни трябва още един специалист неврохирург и поне две-три медицински сестри, защото пациентите след тежка катастрофа се нуждаят от много грижи и ангажиментите са много.
В тази връзка искам да кажа нещо много важно за черепно-мозъчните операции. Когато в болницата пристигне пациент с тежка контузия на главата, която е довела до голям хематом, той трябва да бъде опериран по най-бързия начин. Това може да стане с бързото диагностициране на травмата и незабавното му приготвяне за операция. В този случай идеята за реформа в Спешно приемно отделение ще спомогне това да става още по-бързо и по този начин хематомът ще бъде изчистен навреме и шансовете на болния да оживее, и то без трайни последици, се увеличават.