Учителката по информационни технологии в най-голямото русенско училище „Васил Левски“ Мария Спасова ще приближи учениците си до модерната наука, ще ги мотивира да учат по-задълбочено информатика, техника, физика и да изберат професията на изследователи. Тя участва в петдневно квалификационно обучение в европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН в Женева от 14 до 20 октовмри, а от началото на тази седмица вече предава пламъчето от вълнуващото пътуване в света на науката и на своите ученици. Спасова им обяснява какво е видяла и преживяла в най-голямата научна лаборатория в света и възпитава в тях усет към откривателството и стремеж за разкриване на неизвестното. С презентации, видеа, снимки старши учителката им разказва за уникалното преживяване и успява да ги запали да се интересуват от наука и образование. 
Дори тези ученици, на които трудно им се задържа вниманието, също се впечатлиха и слушаха и гледаха с интерес, сподели Спасова. За нея самата също е било изключително интересно да се докосне до магията на ЦЕРН, като е останала удивена и от отношението на лекторите, които са показали, че пред голямата наука всички са равни. 
Слязохме на 100 метра под земята и видяхме CMS детектора, който е един от четирите детектора за регистриране на елементарни частици и този с най-голямо българско участие в LHS - големият адронен колайдер. В CMS детектора през 2012 година е доказано съществуването на Х бозома, т.н. частица на Бог, обяснява Спасова, която дава възможност и на учениците да „слязат“ в подземията на ЦЕРН. Уникалността на преживяването за старши учителката се допълва и от посещението в контролния център на международната космическа станция, където е имала възможност да види на живо космонавтите. 
Разходка из фабриката за антиматерия, в центъра за идеи, където студенти от цял свят развиват идеите си, участие в експерименти са също част от програмата на петдневното ползотворно обучение. Спасова беше единствената русенска учителка в групата сред 40-те участници от цяла България, които бяха подбрани след конкурс на образователното министерство и РУО.