Американски генетици създадоха „универсален“ тест за инфекции, откриващ в капка кръв или слюнка следите на всички 307 известни бактериални патогени и всички техни особено опасно разновидности. Описанието и първите резултати от тестовете бяха представени в списание mBio.

„Когато нашата разработка бъде одобрена, тя ще позволи на лекарите много бързо и много точно да намират следи от всички известни патогенни микроби, включително и „виновниците“ за заразяване на кръвта, една от трите водещи причини за смъртните случаи в САЩ. Нашата технология е 1000 пъти по-чувствителна от традиционните методи“, заяви Орхид Аликок от Колумбийския университет в Ню Йорк.

През последните години пред лекарите все по-остро стои проблемът с появата на така наречените „супер бактерии“. Тези микроби не се подават на лечение с антибиотици. Сред тях има както редки причинители на инфекции, така и много разпространени и опасни патогени, като златистия стафилокок или пневмокок.

Проблемът се задълбочава от факта, че микробите често са изработили имунитет към антибиотиците не самостоятелно, а „колективно“. По тази причина лекарите се нуждаят от създаването на система, която много бързо трябва да определи типа на инфекцията и да избере правилния антибиотик, към който тя все още не е изработила имунитет. Новият тест ще помогне именно за това.