Нов вариант на трасе на магистралата между Русе и Велико Търново, което е с 28 километра по-кратко от одобреното и според авторите му е по-екологично и по-евтино, предлага частна търновска проектантска фирма. Разработката е внесена в Пътната агенция от нейния управител Румен Марков и се очаква да бъде приложена към материалите по делото, заведено по жалби от Хотница и Горна Оряховица срещу трасето на бъдещия път. Това означава, че е много възможно на поредното заседание, насрочено за другата седмица, да се вземе решение за ново отлагане на делото, което още повече ще отдалечи изграждането на аутобана.
По направени финансови оценки новият вариант за трасе щял да бъде с около 140 милиона лева по-евтин. Предвижда се магистралата да е с дължина 114 км, като започва от Дунав мост, а до Иваново и Две могили трасето дублира варианта на Пътната агенция. След това се отклонява югоизточно от Бяла и стига до пътен възел в Каранци и се пресича с магистрала „Хемус“. Предвиден е и тунел под Арбанаси. Днес наречената „Дунав-Марица“ разработка ще бъде представена във Велико Търново от автора си Румен Марков.
Този вариант сме го разглеждали като идея, но това е един несъстоятелен проект. Предложението с такъв дълъг тунел под Арбанаси е несериозно, а и засяга защитени територии. Знаем плюсовете и минусите на проекта, като той няма плюсове. Разработените варианти трябва да са съобразени с археологията и биологията, заяви за „Утро“ председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов и посочи, че авторът на проекта Румен Марков е внасял несъстоятелни предложения и за Кресненското дефиле.