Как се белят мисири - и въобще що е то „мисир“, показаха по възможно най-атрактивния начин на публика от цяла България колоритните самодейки от именитата фолклорна група „Чилновски баби“. Това стана на поредното издание на националния фестивал „Листопад на спомените“ във Варна, където чилновчанки се представиха с цялата си живописност и творческа сила.
Още при пристигането си в морската столица киприте баби от Чилнов бяха посрещнати с хляб, сол и мед и пожелания за успех на фестивала. 
Представянето на самодейките започна с изпълнението на песента „Пели са два славея“, изпята от Донка Великова със съпровод на гъдулка от Станчо Станчев, последвало стихотворението „Село мое“ на Николина Тодорова. След това чилновчанки излязоха на сцената за своя „гвоздей“ в програмата - стародавния обичай „Белене на мисири“. Специално за възпроизвеждането му те си носеха от село купища необелени царевични кочани /които се наричат още мисири/, зрели тикви, както и нужните съдини - кошници, кошчета и всичко необходимо. Сърцатото пресъздаване на старинния обичай спечели аплодисментите на публиката и висока оценка от журито, което присъди на „Чилновските баби“ трета награда в категорията „Автентичен фолклор“.
Благодарни сме на всички, които ни помогнаха за това пътуване, при което успяхме да посетим и Двора на кирилицата, най-вече на нашия спонсор Драгомир Дамянов, каза ръководителката на фолклорната група Стефка Атанасова.