Цял век гледа през очите й. Сестра Конрада току-що е отпразнувала 110-ия си рожден ден. Тя е най-старата монахиня в света, живее в манастира в Нидервибах, в германската провинция Бавария, разказва "Билд".

"Бог трябва да ме е забравил и затова все още да съм тук", шегува се сестра Конрада за най-важната фигура в живота й.

Казва, че тайната на дълголетието е вярата в Бог и чаша червено вино.

Когато тя се ражда, в Бавария управлява принцът регент Луиполд. През 1930 година тя се присъединява към сестринска общност. От тогава живее в манастира "Света Мария". 

"Човек трябва да се доверява и да вярва в Бога, тогава няма нищо странно в манастирския живот", казва Конрада.

От 89 години насам денят й протича по един и същи начин: става в 6:00 часа, закусва в 7:30 - има пудинг, кекс или друг сладкиш.

"Аз обичам сладки неща. Любимото ми е мляко с орис с канела и захар", казва Конрада.

След закуска следват часове, посветени на Библията. Все още не се нуждае от очила, за да чете. По-рано сестра Конрада е стояла при манастирската врата да посреща посетители, след това е работела в шивачеството. Плете покривки за маса и шие дрехи до навършването на 100 години.

След това тялото й много отслабнало. Не чувствала пръстите си и не могла да работи с шевна машина. Въпреки това все още копнее да помага на шивачите.

За другите в манастира сестра Конрада е нещо като стриктното съзнание на общността. Всеки ден монахините се молят според книгата за молитви. Ако се отвори погрешна страница, Конрада веднага забелязва.

Освен любовта си към Бога, в манастира монахинята таи още една любов - към малко чихуахуа, кръстено Мукерл, на 9 години. Всяка неделя Конрада посещава литургията. Кучето я чака послушно един час пред вратата, докато приключи.

Преди 15 години лекар й казал, че няма да живее още дълго. Явно е сгрешил. На рождения й ден я посещава епископът на Регенсбург. "На 111-ия си рожден ден отново ще го посрещна с удоволствие", казва Конрада.