Русе е най-голямото дунавско пристанище на България и посреща най-голям брой круизни кораби почти целогодишно, тъй като сезонът вече се е удължил до такава степен, че първите туристи по реката тръгват в ранна пролет, през март, а последните идват малко преди да започне зимата - през ноември. Другите пристанища, които най-често посрещат кораби, са Видин, Никопол, Оряхово. Това бе подчертано на уъркшоп, посветен на круизния туризъм по река Дунав, който се проведе в столицата преди Седмия годишен форум на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион.
На срещата експерти от различни институции представиха данни и анализи за развитието на круизния туризъм по реката и какви са тенденциите. Туроператорите поставиха въпроса с липсата на кадри, чието решение е пряко свързано с удовлетворяване на търсенето от страна на постоянно увеличаващия се брой туристи от цял свят, които искат да пътуват с кораб по Дунав.
Във форума участваха директорът на общинско предприятие "Русе aрт" Мариaн Савов и представители на Туристическия информационен център в Русе. Присъстваха и представители на Министерството на туризма, преподаватели от Софийския университет, правили проучвания в сферата на круизния туризъм, Асоциацията на дунавските общини, ИАППД и на ДП "Пристанищна инфраструктура".