Диана Петкова е една от най-известните русенски фризьори и единствената българка, завършила Санктпетербургската академия за имиджмейкъри. Има две шампионски титли по фризьорство през 2000 и 2001 г., национално признание като най-добър колорист на България през 2010 г., успешни участия в Париж на световния конкурс „Mondial coaffur beaute“ и на световните награди на „Вела“. И целият този опит, натрупан през 27-годишната й успешна кариера, естествено я води едно стъпало по-нагоре. Като имиджмейкър Диана Петкова има професионална подготовка да прави цветоанализ и анализ на личния стил, подпомага изграждането на личния гардероб на своите клиенти, като ги консултира при пазаруването на дрехи и аксесоари. Със своите теоретични и практически знания тя ще бъде полезна и на читателите на „Утро“, за които специално ще подготвя съвети как да изглеждат модерни, да се чувстват комфортно и това да не им струва цяло състояние. За лични консултации с нея можете да се запишете на следните телефони: Салон „Коса и стил“ в комплекс „Евас“: 082 823392 - фризьорство, 082 828551 - козметика, салон „Имидж студио“ на ул. „Константин Величков“ 21: 082 523392.

В прическите, както и в дрехите, все повече се чувства влиянието на 70-те и 80-те години на миналия век. Ако допреди 5-6 години модните тенденции се създаваха от корифеи на фризьорството, сега модата я диктуваме всички ние. Ще попитате как така всички? Отговорът е прост. Ровите ли се ежедневно, не, ежечасно в онлайн пространството - да! Търсите ли нови подстригвания, оцветявания, прически - много пъти! А използвате ли различни ключови думи, като балеаж, омбре, боб... Кой не го е правил?! Ами ето така, според нашите търсения големите школи и водещите брандове формират новите тенденции.
Ако в близкото минало музите на фризьорите бяха актриси и певици, сега вдъхновението идва с... блогърките
Известни блогърки с хиляди последователи стават лица на трендове и модни направления. Тези дами имат изключително влияние върху хиляди хора и когато се появят с нова прическа или цвят, това моментално се превръща в хит. Хиляди последователи решават да се подстрижат, щом тяхната модна икона се е подстригала. Ако тя пие кафе, и те пият, ако тя гладува, и те не слагат троха в устата си.
Осъзнавайки огромното влияние на онлайн пространството, козметичните гиганти промениха лансирането на модните си линии. Вече голяма част от обучението на младите фризьори също е онлайн. Да си призная, радвам се, че все още не можем да подстригваме виртуално. На мен би ми липсвало общуването с клиента, блясъка на очите му, след като се е видял с новата визия и искрената радост на прегръдката му.
И така за тенденциите. Както споменах, те са пъстри. От парижката неподправена студена изтънченост на кафявото, през металния блясък на сивото и розовото, до натурално кестенявите и махагонови нюанси. За любителите на екстремните изживявания са неоновите кичури, подходящи най-вече за тийнейджъри. Ако трябва с малко думи да пресъздам колекциите за сезона, то тези думи ще са прости техники на оцветяване, насложени една върху друга, за получаване на преливания и множество отблясъци.
Най-високата летва в модата е косата да изглежда уж в един цвят, но сложен, интелектуален, с множество нюанси
За тази цел вашият фризьор трябва да владее набор от изсветляващи техники за коса. Сред най-актуалните са балеаж, омбре, пейнтинг. Всякакви техники за рисуване с изсветляващи продукти са позволени - стига да знаете техническите им параметри. Все пак при всички интервенции върху вашата коса главното е тя да остане здрава. Често в нашите салони се налага да обясняваме надълго защо не можем да направим коса като "на картинката". Когато си харесате определена визия, е добре да разбирате, че резултатът от боядисването е следствие не само на нашите фризьорски умения. Всичко е важно: цветът на косата, състоянието като боядисване, обезцветяване, изправяне. Да не говорим, че като нация притежаваме доста тъмен и топъл пигмент, който практически не може да бъде избелен до сиво-бяло. Дори най-добрите продукти променят структурата на косъма.
Значи след като сте получили желаната коса, оттук нататък трябва да се грижите още повече за нея. Моят професионален съвет е да подберете правилните продукти за грижа и стайлинг, отчитайки всички процедури за разкрасяване. Моят професионален съвет е да подберете правилните продукти за грижа и стайлинг, отчитайки всички процедури за разкрасяване.
И така - за модерните студени визии на кафявите парижанки не съм сигурна, че българката е готова. За някои те изглеждат "обикновено", за други прекалено студено. Затова интерпретацията на съвременните тенденции е модата, която ние предлагаме в салоните си.
Металните оттенъци на сиво, виолетово, синьо и розово са актуални вече втори сезон
За съжаление, за тяхното постигане също е необходимо доста сериозно изрусяване. Ако нямате подчертано студено излъчване, не се опитвайте сляпо да следвате тренда. Достатъчно е да приглушите топлите златно-медни оттенъци до топло бежови и вече ще се чуствате модерно. Важното е косата ви да прелива или да проблясва в различни нюанси.
Знайте, че модата е променлива и след студеното ще дойде и топлото наред. Очаквам дори да се появят скоро и червени лайт мотиви, а защо не и изцяло червени коси. След правите, дойдоха чупливите, а вече се задават на хоризонта и къдравите коси /нали отбелязахме влиянието на 80-те върху развитието на модата/.
И така - да направим портрет на есенната прическа. Средно дълга до дълга коса, оцветена в няколко бежово-руси нюанса, с по-тъмен, почти натурален корен. Стилизирана е в небрежни вълни или леки чупки, подчертани с продукти с мека фиксация. Най-модерната визия е задължително с перфектен блясък и задължително елемент на небрежност -  леко рошава и неподредена!