Шестима медици от Русе и Бяла бяха наградени с плакети „Лекар на годината 2018“ от регионалната колегия на Българския лекарски съюз на вчерашния професионален лекарски празник. Наградите получиха неонатологът в АГ комплекса към УМБАЛ „Канев“ д-р Лидия Георгиева, началникът на отделението по неврология в УМБАЛ „Медика“ д-р Росица Кръстева, общопрактикуващият лекар д-р Красимира Бойчева, специалистът по кардиология д-р Йорданка Пенева, психиатърът в болница „Юлия Вревская“ в Бяла д-р Олег Церовски и пулмологът в Белодробната болница Николай Колев. Те бяха връчени от председателя на колегията д-р Цветан Райчинов, който благодари на колегите си за всеотдайния им труд.
Престижни национални награди получиха още двама русенски медици. На официална церемония снощи в София доайенът на Лекарския съюз в Русе д-р Антон Въжаров бе отличен за принос в развитието и утвърждаването авторитета на организацията, признание за професионализма и всеотдайността си получи и онкогинеколог д-р Венцислав Несторов, който беше номиниран от РК на БЛС за Лекар на годината.
Най-големият проблем в здравеопазването е липсата на млади кадри. Той дори изпреварва коментираният в момента от политиците недостиг на пари за лечебните заведения и за извънболничната помощ. Благодарение на Лекарския съюз в Русе има млади кадри, въпросът е как ще ги задържим, защото заплатите им са на равнището на санитар в европейските болници, каза д-р Цветан Райчинов.